Надежда Йорданова: Вчера ВСС не беше на висота

0
Висшият съдебен съвет отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна
Висшият съдебен съвет отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна Снимка: БГНЕС / Архив

Вчера Висшият съдебен съвет отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна

В началото на април България получи покана от Полша с предложение за включване на чуждестранни специалисти в международна комисия за военните престъпления в Украйна. В състава на комисията ще бъдат включени лекари, специалисти по съдебна медицина, патолози, юристи, прокурори, полицейски служители, криминалисти и други експерти. Комисията ще работи на територията на Украйна, в сътрудничество с нейните власти. Очаква се тя да изготви доклад, който ще бъде представен публично.

Министерство на правосъдието на Република България изпрати до ВСС писмо с призив, по преценка на магистратите, да бъде разгледана възможността в състава на Международната комисия да бъдат включени представители на съдебната власт.

ВСС разгледа два варианта на решение – 1) поканата да се приеме за сведение като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия да бъдат определяни за участие представители на съдебната власт; 2) ВСС да изрази принципно съгласие за участие в комисията, като изпраща информацията до председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор с молба да определят съдии и прокурори за включване в състава.

Без дебат и единодушно ВСС избра първия вариант, като реши, че не е целесъобразно представители на съдебната власт да вземат участие. Съпричастността и извоюването на справедливостта трябва да се отстояват с конкретни действия. Предизвикателството на руската военна агресия в Украйна задължава, във всеки един аспект, българската държава да бъде на висотата, която изискват принципите на върховенството на правото и солидарността на действията на международната общност. Вчера ВСС не беше на тази висота.

Надежда Йорданова, министър на правосъдието

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари