Надежда Йорданова: Пеевски има един щит, който е непробиваем

0
КПКОНПИ към едни е бухалка, към други чадър, казва депутатът от "Демократична България" в 46-то НС
КПКОНПИ към едни е бухалка, към други чадър, казва депутатът от "Демократична България" в 46-то НС

КПКОНПИ към едни е бухалка, към други чадър, казва депутатът от "Демократична България" в 46-то НС

Новините, които заинтригуваха цял свят, във връзка с отварянето на "Кутията на Пандора", потвърждават всъщност всичко това, на което ние станахме свидетели и установихме по време на кратката работа на нашата комисия. И всъщност посочват с още по-голяма тежест какъв е проблемът с неотговорените въпроси защо нашите институции не работят. Моите притеснения са, че в тази ситуация, по начина, по който е конструирана Главната прокуратура, начело с Главния прокурор Гешев, както работи ДАНС, след две години ако се видим с Вас при следваща порция новини , ще си говорим същите неща.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Надежда Йорданова, депутат от "Демократична България" в 46-НС и председател на временната Комисия "Магнитски"

Нека се върнем към 2013 година и какво мога да споделя от информацията и наблюденията, които получихме по време на работата на Комисията/ това засяга депутатството на Делян Пеевски в 42-то НС и в качеството му на народен представител от ДПС и няколко дни председател на ДАНС- бел. ред/

Но така или иначе фактът е факт - Пеевски бе избран за председател на ДАНС. Това е през същата 2013 година, за когато са тези интересни факти. Особено интересен е фактът, който ние видяхме в отговорите на ДАНС, че Делян Пеевски е получил своето разрешение за достъп до класифицирана информация на най-високото възможно ниво на 11 юни. В общественото пространство бяха повдигнати доста въпроси как може той буквално за часове да мине проучването и да получи достъп до тази информация. Но, забележете, че този достъп е отнет не веднага след като се оказва, че той няма да заеме тази позиция. Той е отнет едва на 21 октомври 2013 година. Тоест Пеевски същата тази година е имал достъп до най-високото ниво на класифицирана информация, включително и НАТО. Ситуацията, в която се е оказала българската държава, е меко казано тревожна. И критична от гледна точка на нашите партньори. И при тези обстоятелства пак да припомним това, което ни казаха както Прокуратурата, така и ДАНС. Срещу Делян Пеевски има образувани 13 предварителни проверки, едно досъдебно производство. И всички те са прекратени без никакви последици.

Пеевски първите години като депутат декларираше съвсем скромно имущество - жилище и един стар "Опел". След това в рамките на две години той забогатя десетократно. Имаше проверка в НАП. И там не бяха констатирани нарушения. По информация, която имаме от КПКОНПИ, спрямо Пеевски също не са установени несъответствия. Или пък не е започната проверка дали има незаконно придобито имущество.

И тук се връщаме към проблема с КПКОНПИ. Многократно сме говорили, че спрямо едни той е бухалка, а спрямо други е чадър. И защо се получава така? Защото тази комисия се задейства тогава, когато или Прокуратурата "натисне копчето", т.е. стартира процедурата при образувано досъдебно производство, или когато НАП установи някакви драстични разминавания. Ние виждаме как спрямо Делян Пеевски има един защитен щит, който на този етап изглежда непробиваем. Именно за това Народното събрание трябва да си свърши работата, за да направи необходимите промени.

Нека да изясним, че тази теза- на ДПС, че попадането на Пеевски в полезрението на закона "Магнитски" е недоразумение, претърпя пълен крах. И то само преди няколко седмици при проведеното изслушване на Европейската Комисия в Европейския парламент. Тогава представителите на ДПС наистина поддържаха тази теза. Но тя срещна един много остър отпор, включително и от тяхното политическо семейство- АЛДЕ. То каза ясно, че не могат с правни аргументи от други казуси да ползват чадъра на европейското законодателство за прикриване на корупцията. Че поведението на ЕК е недопустимо със своята пасивност и с отказа да погледне и да посочи проблема право в очите. Заедно с това този спор разпростря проблема, включително и в Германия. Там много остри думи бяха отправени спрямо Меркел, която твърде дълги години е потупвала Борисов по рамото и му е осигурявала гръб. По тази тема ние вече намираме съмишленици и извън България.

Във вътрешен план това, което се видя, бе оглушителното мълчание на ГЕРБ. ДПС използваха гласа си единствено и само да бъдат адвокати на Пеевски. БСП имаше средно активно участие, ИНТ в някои случаи бяха активни, в други имаха странни свои действия. Това е, защото е тежка тема. Тя не е сладка, не е лесно разбираема. Не може да се представи като захарен памук на обществеността. И това попречи на твърде активната работа. Но като цяло мога да кажа, че духът в Комисията бе по-скоро колегиален. Моето притеснение бе и това, което виждах, е липсата на желание за задълбочаване на по-сериозна работа по проблемите. Може би и защото времето не ни стигна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук