Надежда Йорданова: Няма теч на данни от БУЛСТАТ, грешката е отстранена

0
От 4 януари грешка в системата на регистъра временно е позволила на всеки, който разполага с ЕГН на друг човек, да получи информация за част от личните му данни
От 4 януари грешка в системата на регистъра временно е позволила на всеки, който разполага с ЕГН на друг човек, да получи информация за част от личните му данни

Теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова

Думите ѝ потвърди и министърът на електронното управление Божидар Божанов на извънредна пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Подготвяме законодателни промени, заявиха двамата министри, след като стана ясно, че от 4 януари грешка в системата на регистъра временно е позволила на всеки, който разполага с Единния граждански номер на друг човек, да получи информация за част от личните му данни. В първите дни на годината Единните граждански номера, служещи като БУЛСТАТ на гражданите със свободни професии, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове. Йорданова посочи, че над 300 000 са хората, упражняващи свободни професии.

Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв, подчерта Божанов. Той обясни, че системата работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност.

Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване, каза още той. 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари