Над 9000 души са убити след нападението на Израел в Ивицата Газа

2
„Понятието прекратяване на огъня не стои на масата“, каза говорител на израелската армия
„Понятието прекратяване на огъня не стои на масата“, каза говорител на израелската армия

„Понятието прекратяване на огъня не стои на масата“, каза говорител на израелската армия

Израелската армия е обкръжила напълно град Газа, съобщиха властите в Тел Авив, предаде Ройтерс.

Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза пред репортери, че „войските на неговата страна са завършили обкръжаването на град Газа, който е център на терористичната организация „Хамас“. Военният говорител добави, че „понятието прекратяване на огъня не стои на масата“.

Бригаден генерал Идо Мизрахи, началник на военните инженери на Израел, каза, че войските се натъкват на мини и мини-капани.

От началото на наземната операция миналия петък 18 военнослужещи от армията на Израел са загинали, съобщи bTV.

Здравните власти в Газа твърдят, че най-малко 9061 души са били убити, откакто Израел започна нападението си срещу анклава с население от над 2милиона души като отговор на смъртоносните атаки на бойците на „Хамас“ срещу Южен Израел.

Усилия за прекратяване на огъня

Обединените арабски емирства предупредиха за риск от разрастване на конфликта в Близкия изток и работят усилено, за да осигурят спиране на огъня.

„Докато продължаваме да работим, за да спрем тази война, не можем да пренебрегнем по-широкия контекст и необходимостта да намалим регионалното напрежение, което наближава точката на кипене“, каза Нура Ал Кааби, държавен министър на външните работи, по време на политическа конференция в столицата Абу Даби.

„Рискът от регионално разпространение и по-нататъшна ескалация е реален, както и рискът екстремистки групи да се възползват от ситуацията, за да прокарват идеологии, които ще ни държат заключени в цикли на насилие“, добави той.

Междувременно в Белия дом обсъждат идеята за "хуманитарни паузи" за оказване на помощ на населението на ивицата Газа. Днес в региона отново пристига американският държавен секретар Антъни Блинкен. Той ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху. След това Блинкен ще замине за Йордания.

„Стремим се да направим всичко необходимо, за да защитим цивилните. В същото време сме решени да не позволим този конфликт да се разрасне. И другата ни голяма цел е продължаване на усилията за вкарване на хуманитарна помощ в Газа и изкарване на нашите граждани оттам“, добави той.

Според високопоставени служители от Вашингтон, цитирани от Ройтерс, САЩ използват дронове за наблюдение над ивицата Газа. Целта е събиране на разузнавателна информация за заложниците, похитени от "Хамас" на 7 октомври, когато палестинската въоръжена групировка нападна Израел.

Твърди се, че полетите с дрон са извършвани повече от седмица. 10 американци остават в неизвестност. Предполага се, че те са държани в обширната мрежа от тунели в Ивицата Газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    14
    фена на Путин
    А, забравих да кажа: Лапам пишки всякакви..... и гълтам семето!
  • -4
    13
    фена на Путин
    Бая проеврейски гниди са се налюпили. Изклаха 5 хил. деца и имат наглоста да плюят този който смята това брутално клане. За разлика от вас младите, педи поколението, онова между краката си го използвам точно така, както му е отредила природата и ми е много яко. Аз съм отгледан с жива и свежа храна. Приятелите ми са реални, а не виртуални лайкаджии в измислени мрежи. Здрав съм за петима от вас. Вие му мислете. А изсраел са най-кръвожадното и подмолно племе на планетата и ще се самоунищожи един ден. Това от мен го запомнете.
  • 3
    12
    Пунта Мара
    До онзи с шалчето. Няма нужда да си купуваш, в сектор Газа ги раздават безплатно. Съветвам те,да се върнеш след това през Египет, защото през Израел ще ти много трудно.
  • -4
    11
    само да спомена
    от тези над 9 000 цивилни жертви, повече от половината са деца! Айде, викайте слава на Израел!
  • 2
    10
    До путлериста
    Не се излагай с шалчета,ти си герой, юнак, Крали Марко, три синджира роби, ами направо заминавай за Газа! Със сигурност вече си си обрязал жалкото израстъче долу и поздравяваш другарите от първичната партийна организация с "Аллах акбар". Предполагам, че си достатъчно дърт, за да те вземат даже ония зли орки от Хамас, но какво ти пречи да опиташ, вместо да висиш като прани гащи от сутрин до вечер пред клавиатурата. Все пак има надежда - по природните закони ти и дружките ти скоро ще ни освободите от присъствието си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари