Над 700 сигнала за насилие над деца са подадени през 2023 година

0
Теодора Иванова коментира случая с обезобразеното 5-годишно момченце от Пловдив
Теодора Иванова коментира случая с обезобразеното 5-годишно момченце от Пловдив

Теодора Иванова коментира случая с обезобразеното 5-годишно момченце от Пловдив

Сигналите за насилие над деца за 2023 г. са 749. На база на тази статистика ние правим своите политики за превенция. Числата за последните години са относително еднакви, но за миналата има леко покачване в процента. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS председателят на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова.

По думите ѝ всеки гражданин може да подава сигнал, когато има данни за насилие над дете, но хората не го правят.

„Наличието на национална телефонна линия за деца в риск е прекрасен механизъм. Тя е с номер 116 111”, каза Иванова. За миналата година на телефона е имало близо 27 000 обаждания. Вследствие на това са направени около 8000 консултации с родители.

Иванова уточни, че при данни за проблем се работи с цялото семейство, а ако се налага - и с по-разширен кръг.

Тя коментира случая и с обезобразеното 5-годишно момченце от Пловдив.

„Детето е изписано от болница. То е настанено в център за социална рехабилитация. Обгрижено е добре от социалните работници”, уточни Иванова.

„Агенцията за закрила на детето в Пловдив е работила с малтретираното момче преди инцидента, по друг повод. Касае се за призовка за бракоразводно дело и изготвянето на социален доклад, който да бъде представен пред съда. Социален работник е посетил семейството, разговарял е с майката, видял е и детето. Обяснил е, че то има нужда от допълнителна подкрепа, тъй като все още не говорело", каза Иванова.

Два месеца по-късно майката се обръща към Агенцията с искане да бъде подпомогната с психолог и логопед за нейното дете. Веднага е започнала работа със специалист. Детето е прегледно от лекари. Поставена му е диагноза детски аутизъм.

В началото на декември момчето спира да ходи на детска градина. Майката казва, че е болно. Бащата, който по това време е в България, заявява, че между 6 и 8 декември е имал срещи със сина си. Според него жестокият акт на насилие е извършен след 9 декември, добави председателят на Агенцията за закрила на детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари