Над 700 лева е средната пенсия в Русе

0
Столицата остава градът, в който хората взимат най-високи пенсии, сочат данните на НСИ
Столицата остава градът, в който хората взимат най-високи пенсии, сочат данните на НСИ

Столицата остава градът, в който хората взимат най-високи пенсии, сочат данните на НСИ

Най-щастливите пенсионери са точно 28 613 души. Те могат да се похвалят с доход над 2000 лева на месец, сочат данните на Националния статистически институт.

Общо пенсионерите в България към февруари тази година са 2 040 778 и близо 814 000 получават лична пенсия в размер под или равна на минималната за страната, а таванът взимат 2079 човека, показва статистиката.

Само четирима души в България, от които трима мъже, са с пенсия над тавана от 3400 лева. Той не важи за президент, вицепрезидент, председател на Народно събрание, премиер, конституционни съдии, пише Стандарт.

Столицата остава градът, в който хората взимат най-високи пенсии. Средната в София вече е 931 лева и е доста над средната за страната – 750 лева. От останалите области само в Бургас и Перник средната пенсия е над 800 лева – съответно 836 лева и 811 лева.

Във Варна, Кюстендил и Стара Загора тя стига почти 800 лева, а в още 10 области е над 700 лева – Велико Търново, Враца, Габрово, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София – област, Хасково и Ямбол. Само в една област средната пенсия не стига дори до 600 лева и това е Кърджали, където тя е 591 лева. Най-ниски остават пенсиите в Силистра – 612 лева, Търговище – 624 лева и Видин – 652 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Разяснение
    А че съм мъжелюбец разбрахте ли ? Събирам пари да заминавам за Гърция скоро!
  • 4
    6
    до 4
    Не е баш така, човек. От това на колко си се „осигурявал“ зависи само пропорцията на твоята пенсия спрямо другите осигурявали се. Размерът зависи от пенсионните отчисления на работещите в момента. Да ни е яко дупе на нас бъдещите пенсионери с очертаващото се мнозинство тъмно-лилави социални пенсионери.
  • 1
    5
    daskal
    Ужас! Както и да разпределите 700 лева за 30 дни месечно - сметката има само един резултат. Агонизираща мизерия!
  • 4
    4
    ами така ще е
    като се получават две заплати - минималка официално и в пликче неофициално! И за бачкера и за работодателя е изгодно, осигуровките са минимални, всичко добре, докато дойде един хубав ден, пенсионираш се и оооо, а защо ми е малка пенсията?!?
  • -1
    3
    джони
    Разбрахме за кого не, сега кажи за кого да, "умнико" под номер 2.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари