Над 550 души получават безплатна храна всеки ден в Русенско

1

Над 550 жители на Община Русе ползват услугите на Домашния социален патронаж. Това стана ясно днес на пресконференция, организирана по повод разширяване обхвата на социалната услуга. На срещата с медиите присъстваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева, директорите на Домашния социален патронаж и на Детска млечна кухня Светлин Христов и Севдалина Баберкова. В пресконференцията се включиха и кметските наместници на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ Ивелина Гайрева и Светлин Савов, както и инспекторът от Регионална здравна инспекция Мария Борисова.

В началото на срещата с медиите, г-н Стоилов заяви, че разширяването обхвата на тази и други социални услуги е в подкрепа изпълнението на поетите от неговия екип ангажименти в областта на социалното подпомагане и подкрепа на хората в неравностойно положение. Той уточни, че закупуването на нов автомобил за нуждите на Домашния социален патронаж е позволило разширяването на обхвата му и в с.Басарбово и кварталите Средна кула и Долапите. С присъединените през миналата година ползватели на услугата и от с.Хотанца, на практика патронажа вече обхваща всички населени места от общината. От тази година, броят на ползващите тази социална услуга е нараснал с над 40 души.

Г-жа Личева уточни, че през последните две години, броят на служителите на Домашния социален патронаж се е увеличил в отговор на повишената потребност на гражданите от тази услуга. Със 100 хил.лв е по-висок и бюджета на патронажа за настоящата година. Той е в размер на 716 776лв. Към него се добавя и стойността на проекта „Звено за услуги в домашна среда“ – 92 354лв. След приключването му през месец май, предлаганите по него услуги ще продължат да съществуват и ще се финансират от общинския бюджет. Така ще бъде осигурена заетост и на 21 души, работещи в момента по него като социални работници, домашни помощници и социални асистенти.

Г-н Христов разясни условията, при които могат да се ползват услугите на Домашния социален патронаж. Подробности можете да намерите на https://www.ruse-bg.eu/pages/331/index.html На пресконференцията бяха коментирани и промените в Наредба №2 на МЗ за здравословното хранене на децата от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни. В тази връзка, г-н Стоилов припомни, че от началото на тази седмица отново отвори врати пунктът в кв. „Дружба“, който доскоро беше затворен поради ремонт. Г-жа Личева уточни, че промените в количеството на приготвяната в Детската млечна кухня храна не са за сметка на качеството. Те са в резултат на изпълнение на влязлата в сила през септември миналата година Наредба №2 на МЗ.

Директорът на кухнята г-жа Баберкова допълни, че в момента млечната кухня има общо 15 пункта на територията на общината. 13 от тях са в детските ясли, а останалите в гр.Мартен, с.Николово и кв.Средна кула. Директорката на детска млечна кухня обясни, че менютата се обявяват ежеседмично и те съдържат грамажа и енергийната стойност на предлаганата храна. Те са изцяло съобразени с новия рецептурник, разработен от опитни специалисти в областта на детското хранене. По думите й, основната промяна е в премахването на солта и захарта от приготвяните ястия за децата от първата от двете възрастови групи, които обслужва млечната кухня – от 10 месеца до 1 година. Г-жа Баберкова уточни, че осигуряваната от пунктовете храна покрива само 35% от необходимата за децата хранителна дажба за деня. Останалата част е грижа на родителите. Храната, която се предоставя на детските ясли пък отговоря на 75% от дневната дажба на малчуганите до 3-годишна възраст.

Инспекторът от РЗИ г-жа Борисова информира, че при приготвянето на храната в Детска млечна кухня се спазват всички изисквания на новия рецептурник. Тя уточни, че той е бил разработен в резултат на необходимост от здравословно хранене на децата, предвид данните за нарастващ брой на малчуганите с наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и белодробни болести. Близо 1 100 деца от Община Русе се възползват средно на ден от услугите на Детска млечна кухня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари