Над 50 000 лева получават читалищата в Русенско за закупуване на книги

0
Най-много средства ще получат читалищата в община Русе
Най-много средства ще получат читалищата в община Русе

Най-много средства ще получат читалищата в община Русе

53 861 лева са осигурени от Министерството на културата за закупване на книги от библиотеките към читалищата в Русенско. Информацията стана ясна от проведена среща на експертно ниво между представители на Областната администрация и Регионалния експертно консултантски и информационен център „Читалища“ /РЕКИЦ/. Парите ще бъдат разпределени между 34 читалища от шест общини в региона, като те са осигурени по програмата „Български библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. Според областния управител Анатоли Станев това е една добра възможност културните институции, особено в малките населени места да обновят библиотечния си фонд. Припомняме, че и служителите от Областната администрация в Русе многократно са дарявали книги на читалища от региона.

Най-много средства са осигурени за община Русе. Общо 13 читалища от общината ще получат малко над 22 600 лева. Става дума за читалищата „Зора-1866“, „Васил Левски – 1945“, „Захари Стоянов – 1937“ и „Ангел Кънчев – 1901“ от гр. Русе. Останалите девет са в селата Просена, Сандрово, Ястребово, Тетово, Хотанца, Бъзън, Ново село, Червена вода и Семерджиево. Близо 9700 лева ще отидат за други седем читалища в Сливо поле. В случая говорим за културните институции в Ряхово, Бабово, Бръшлен, Голямо Враново, Юделник, Стамболово и самия град Сливо поле. Само с около 300 лева по-малко или 9413 лева ще бъдат дадени на други седем читалища в Ценовско. Средствата ще бъдат разпределени между читалищата в Долна Студена, Ценово, Караманово, Джулюница, Новград, Белцов и Кривина. За община Ветово са отпуснати 8013 лева, като те ще бъдат разпределени между читалищата в Смирненски, Ветово, Сеново и Писанец. 2780 лева пък са отпуснати за община Борово. Читалищата, които ще бъдат финансирани там са в Екзарх Йосиф и град Борово. За община Две могили са предвидени 1370 лева, като те ще отидат в читалището в село Чилнов. Важно условие по програмата е, че поне 20% от закупените книги трябва да бъдат на български автори.

Други близо 60 000 лева са разпределени между читалищата в Николово, Ново село, Сандрово и Борово с цел насърчаване на любителското творчество и опазване на нематериалното културно наследство. Те също са осигурени от държавния бюджет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари