Над 50 000 деца са върнати в клас за последните 6 години

0
Близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици
Близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици

Близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици

Мерки за обхващане, включване и предотвратяване на отпадането на ученици от образователната система за предстоящата учебна година обсъдиха в координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите.

„Обсъдихме също така какъв е графика, така че максимално бързо да бъде получена информация кои са децата, които трябва да бъдат на училище, също така графиците как максимално бързо екипите, стартирайки още от 15 септември, да започнат да обхождат адресите, за да си свършат работата и където е необходимо да разговарят с родителите и децата, така че децата максимално бързо след първия учебен ден да бъдат на училище, каза министър-председателят акад. Николай Денков.

Той посочи, че образователният министър проф. Галин Цоков е представил пред областните управители и другите представители на институциите предстоящите действия, които трябва да бъдат изпълнени преди и след 15 септември, за да може този механизъм да работи максимално ефективно, предаде БГНЕС.

„Тъй като задачата е доста трудна, необходима е координация между МОН, МЗ, МВР, Агенцията за социално подпомагане, ГРАО, Националното сдружение на общините в България, за да покажат какво е необходимо да сформираме като екипи и как тези екипи да работят заедно, така че да можем да си свършим работата“, отбеляза акад. Денков.

Премиерът коментира, че на срещаха са участвали областни управители, защото Координационният механизъм изисква във всяка една област съответните институции да направят съответната координация. „Срещата мини конструктивно“, каза той.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков заяви, че това, което се случва в последните шест години в механизма за обхват на децата с риск за отпадане или отпаднали от предучилищно и училищно образование е нагледна демонстрация как институциите могат да работят заедно и успешно.

„Близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици през тези години. Някъде около 9000 деца годишно трайно остават в образователната система“, отбеляза той и добави, че дискусията днес е била много конструктивна, защото институциите и областните управители са дали предложения за оптимизиране на дейностите и подобряване на екипната работа по механизма за обхват.

„Цифрата също е внушителна - 1223 екипа за обхват, включващи представители на различни институции, които работят с определена кауза - бъдещето на нашите деца. В тези екипи са обхванати над 18 600 човека“, уточни той. Проф. Цоков каза, че имат уверение от МВР и ГРАО, че един месец по-рано ще може да получат данните на подлежащите за задължително образование и подготовка в детските градини и училищата.

“Това ще даде възможност по-оптимизирана и по-бърза работа на директорите на училища, началниците на регионалните управления по отношение на въвеждане на тези данни в информационната система, реализираща механизма. Това ще позволи на екипите по обхват да имат по рано информация за децата с риск от отпадане или тези, които се очаква да не започнат учебната години, така че превантивно може още преди 15 септември екипите по обхват да посетят адресите и да говорят с родителите и да търсят възможности да мотивират и семействата, и общността, повече деца се върнат и останат в училище”, добави той. Проф. Цоков поясни, че тази година механизма за обхват е насочен и към 4-годишни деца..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари