Над 4000 деца са приети неправомерно в детски градини

0
Родители подадоха сигнал до прокуратурата
Родители подадоха сигнал до прокуратурата Видео: NOVA

Родители подадоха сигнал до прокуратурата заради неправомерен прием в детски градини в столицата.

Става въпрос за децата, които се ползват с предимство заради хронично заболяване. Държавното обвинение е сезирано за проблема от семейство, чието дете е прието в желаната детска градина, но шест месеца по-късно майката и бащата разбират, че здравият им син е регистриран като хронично болен, предава NOVA.

"За съжаление обаче на нас не ни беше казано и оттам произтече проблемът, защото не искам детето ми да бъде вкарано по този начин в детската градина. Детето ми е абсолютно здраво", казва майката Силвия Михайлова. 

Децата с хронични заболявания се приемат допълнително - извън разрешената по закон бройка. Затова от детската градина молят родителите да изкарат документ за наличие на някакво заболяване

По случая тече проверка от общината. Според системата почти 25% от записаните в столични детски градини деца са с хронични заболявания. 

Много от диагнозите, които са вписани, отсъстват от наредбата. Има 1653 деца с атопичен дерматит, който от 2013 г. е изключен от този списък. Има и 960 деца, за чието заболяване няма никакви данни.

От Инициативния комитет на родителите предоставиха информацията на прокуратурата и очакват пълна проверка на всички детски заведения в София.  

"Този път ще настояваме за реални дисциплинарни наказания", заяви Васил Николов от Инициативния комитет за качествена образователна система. 

От Столичната община обясниха, че голяма част от децата с хронични заболявания са приети преди промяната на наредбата в края на 2016 г. Не всички директори обаче били наясно с измененията в списъка с диагнози и се случвало да се приемат деца и по старите правила. 

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари