Над 400 полицаи ще пазят изборите в Русе

0
Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове
Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове Снимка: Dunavmost

Областната дирекция на МВР в Русе е създала организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на региона в периода на подготовката и провеждането на избори за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 година.

Със заповед на главния секретар на МВР, в Русе е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите, с ръководител директора на ОДМВР Русе старши комисар Теодор Атанасов. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове.

Служители от ОДМВР - Русе и РДПБЗН - Русе, според компетенциите си, са ангажирани с дейности, свързани с вота, както в периода на подготовката, така и при самото провеждане на изборите - за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, за гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред в населените места, за осъществяване на контрол и охрана, за осигуряване на безопасността на движението, на пожарната безопасност и защитата на населението и т.н.

Полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили проверки на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. Предоставени са указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

На 26 и 27 октомври над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР - Русе, РДПБЗН - Русе, Жандармерия и Гранична полиция ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване – над 330 СИК и ПСИК, както и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР, след запечатването на изборните секции, от 18:00 часа на 26.10.2019 г. и ще продължи до приключване на гласуването в изборния ден на 27.10.2019 г., след това е създадена организация за обезпечаване на съответните СИК до предаване на протоколите в общинските избирателни комисии, а впоследствие и до ЦИК.

Организацията на движението около Община Русе, където се помещава ОИК, от 18:30 часа на 26.05.2019 г. до приключване приемането на изборните документи, ще се осигурява от екипи на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВРРусе.

НАПОМНЯМЕ!

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство.

В деня на вота ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта.

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Русе ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове. Сектор „БДС“ в ОДМВР-Русе и звената в районните управления при ОДМВР (в градовете Бяла, Две могили, Сливо поле, Ветово), в дните от 22 октомври 2019 г. до 26 октомври 2019 г. ще работят от 08:30 ч. до 17:00 ч., а на 27 октомври 2019 г. от 08:30 ч. до 19:00 ч.

Служителите от Група „Миграция“ при ОДМВРРусе също ще работят извънредно в изборния ден на 27 октомври 2019 година – от 08:30 до 19:30 часа. Те ще съдействат за издаване на необходимите документи на гражданите на ЕС, които имат право да гласуват на тези избори.

Напомняме още, че в Министерството на вътрешните работи функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари