Над 300 000 души са загинали при престрелки в САЩ

0
Жертвите от огнестрелни оръжия в САЩ са над хиляда пъти повече от жертвите на тероризъм
Жертвите от огнестрелни оръжия в САЩ са над хиляда пъти повече от жертвите на тероризъм

Жертвите от огнестрелни оръжия в САЩ са над хиляда пъти повече от жертвите на тероризъм.

Макар тероризмът да е една от най-коментираните теми в политическия дебат в САЩ, много по-реална е опасността човек да попадне в престрелка и Вашингтон трябва да обърне много по-сериозно внимание на този проблем, смятат специалисти, предаде Всеки ден.

Масовите стрелби се превърнаха в обичайно явление в САЩ, коментира и президентът Барак Обама след поредния подобен инцидент. При стрелба в колеж в Орегон снощи загинаха 10 души. "САЩ са единствената страна в света, където стават такива случаи на всеки няколко месеца", призна Обама.

Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията между 2004 и 2013 г. от огнестрелни оръжия на територията на САЩ са загинали 316 545 души. Тази бройка включва убийствата, самоубийствата и неволните инциденти с огнестрелно оръжие.

В същото време убитите от терористични нападения американци са 321 - 277 от тях извън Щатите и 36 на американска територия. Вестник "Индипендънт" допълва картината. Изданието признава, че поддържането на подобна статистика е трудно заради многото дефиниции, които понятието "тероризъм" може да има.

Вестникът се позовава на Базата данни за глобалния тероризъм, поддържана от Университета в Мериленд. Според нея общият брой на загиналите в терористични атаки за последните четири десетилетия в САЩ е 3521.

От неправителствената организация "Архив на насилието с огнестрелни оръжия" пък са изчислили, че само през 2015 г. при престрелка са били убити 8512 души. Факт е обаче, че в световен мащаб броят на загиналите при терористични атаки се увеличава. Голяма част от жертвите са от държави в Близкия изток.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари