Над 3 милиарда лева лоши кредити попаднаха в колекторските фирми

0
Колекторските фирми съдят хората за просрочия без дори да разберат, алармират от Асоциацията за защита на потребителите
Колекторските фирми съдят хората за просрочия без дори да разберат, алармират от Асоциацията за защита на потребителите Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Банките в България продадоха над 3 млрд. лв. лоши кредити на колекторски фирми през последните две години.

Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите.

Toвa са нaй-гoлeмите пopтфeйли c пpocpoчeни вземания, изĸyпyвaни няĸoгa в бaнĸoвия ceĸтop в cтpaнaтa. Πaĸeтите вĸлючвaт нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecĸи лицa, мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия и ĸopпopaтивни ĸлиeнти. Просрочените кредити у нас са над 8% при средни нива в ЕС от 3.1%. Като цяло необслужваните заеми в България са над 6.5 млрд. лв.

За нас цялата ситуация с продаването на лоши кредити на колекторските фирми е лоша практика, защото води до бум на оплакванията срещу тези фирми. Най-често сигналите са свързани с търсене на дългове, погасени по давност, злоупотреба с лични данни, телефонен тормоз, заплахи и дори посещения на място. В поведението на колекторските фирми се прилагат специални тактики. Използват се всякакви лостове. Сметките биват запорирани преди празнични или почивни дни, с цел да поставят потребителите в неудобна ситуация и да изкарат трудно празниците или да не могат да преживеят събота и неделя.

Колекторските фирми съдят хората за просрочия без дори да разберат. След това дългът нараства заради натрупаните съдебни разноски. Случаите буквално заливат съдилищата. Колекторите притискат потребителите и с дългове, изтекли по давност. Според последните правила, при неплатените сметки за ток, вода и парно, давността е 3 години. А при банковите задължения, като потребителски или ипотечни кредити, например, дългът се погасява след петата година. Хората не знаят точно кога започва давността и някои с по-малки сметки решават да ги платят, за да нямат проблеми със съдебната система.

От Асоциацията за защита на потребителите очакваме, че пазарът на потребителското кредитиране ще продължи да расте и през 2020 г., движен от ръста на потреблението. Това означава, че хората ще продължат да се стремят да реализират важните проекти в живота си и да ги финансират с потребителски кредити. В резултат на това, очакваме, че и тормозът от колекторските фирми ще продължи да расте!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари