Над 200 израелци са инфектирани с коронавирус след поставяне на ваксината

2
Ваксината не може да осигури незабавен имунитет
Ваксината не може да осигури незабавен имунитет Снимка: Reuters / Amir Cohen

Тъй като ваксината не осигурява незабавен имунитет срещу Ковид-19, над двеста израелски граждани са диагностицирани с болестта дни след като са получили ваксината на Pfizer, съобщава RT, позовавайки се на местни медии.

Според данните на Channel 13 News броят на тези, които са се заразили с Ковид, въпреки че са били ваксинирани, е около 240 души.

Ваксината на Pfizer, на която израелските здравни власти разчитат, не съдържа коронавирус и не може да зарази реципиента. Но е необходимо време, за да може генетичният код в медикамента да обучи имунната система да разпознава и атакува болестта.

Ваксината изисква две дози. Според проучванията имунитетът срещу Ковид се увеличава едва осем до десет дни след първата инжекция и достига до 50 процента. Втората доза се прилага 21 дни след първата, а заявеният от производителите имунитет от 95 процента се постига едва седмица след това. И, разбира се, все още има пет процента шанс да се заразите, дори ако ваксината е в пълния си потенциал.

Израелските информационни агенции, които съобщават данните, призоваха обществеността да остане нащрек и да спазва изцяло всички предпазни мерки през месеца след прилагането на първата доза.

Понастоящем в Израел се провежда мащабна кампания за ваксинация, при която вече над един милион души или почти 12 процента от населението са ваксинирани с ваксината на Pfizer/BioNTech. Това е най-големият обхват на глава от населението в света, според Оксфордския университет. Първата фаза на програмата има за цел да имунизира медици и възрастни хора, преди да премине към други категории от населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари