Над 18 000 младежи у нас не работят

0
Почти половината от младежите, регистрирани в бюрата по труда в цялата страна са без образование
Почти половината от младежите, регистрирани в бюрата по труда в цялата страна са без образование

Почти половината от младежите, регистрирани в бюрата по труда в цялата страна са без образование

Младежите, които не учат и не работят у нас се увеличават. По данни на Агенцията по заетостта официално регистрираните безработни до 29 години към края на миналия месец са над 18 хиляди. По същото време на 2022-ра те са били с около 2 хиляди по-малко. Младежите, които не учат и не работят и не са регистрирани в бюрата по труда са много повече. Според Евростат през миналата година делът им у нас е бил 15%. А средният за ЕС е 11 на сто.

Във видинската община Чупрене живеят около 1700 души. Младежите до 29 години са около 5%. Повече от половината са регистрирани като безработни. 25-годишният Стефан Иванов търси работа от няколко месеца:

- Няма работа.

- А досега какво си работил?

- По гората.

Младият мъж има съпруга и малко дете, баща му издържа и неговото семейство. Пламен Иванов, баща на Стефан: "Я ги храним, я всичко!"

Много от младежите в Чупрене са без образование и квалификация. Общината наела 24 души по програма на Агенцията по заетостта.

"Имаше парадокс. Наемаме ги днес, а утре те заминават за чужбина. Търсим всякакви варианти за преквалификация, създаване на нови условия те да бъдат наети за повече време", каза Мария Тодорова, кмет на община Чупрене.

Вероника Илиева е сред малкото работещи младежи в Чупрене. Наета е по програма за временна заетост. Решила е да завърши висше образование:

"Искам да стана начален учител; искам да имам хубаво образование и да ми е лесно занапред."

Почти половината от младежите, регистрирани в бюрата по труда в цялата страна са без образование. За всеки безработен се изготвя индивидуален план за действие.

"Стремежът ни е към тези хора, които има нужда от подкрепа да представим разнообразни услуги спрямо техните нужди", каза Габриела Димчева - Агенция по заетостта, цитирана от БНТ.

Силвена Йорданова е завършила корабното училище в Русе, но не работи по специалността си. Не успява да продължи образованието си в университет и започва работа като сервитьорка. Сега е наета по програма за младежка заетост:

"Моите познати работят всички, имам и такива, които не работят, защото не им харесват условията, малко са им парите, но те като си седят вкъщи няма от къде да дойдат пари по принцип. Под 1,5 не трябва да се взима, а вече ако са и на квартира, трябва да е над 1,5."

Наетите по програми за заетост получават минимална заплата, но някои работодатели им осигуряват допълнително заплащане. А Бюрата по труда предлагат обучени и стаж за младежи, които официално се регистрират като безработни.

"Стремежът ни е те да знаят, че бюрото по труда и Агенцията по заетостта са техен партньор и могат да получат подкрепа, консултиране и помощ за кариерно развитие при нас", обясни още Габриела Димчева - Агенция по заетостта.

Агенцията по заетостта се опитва да привлече безработните младежи да се регистрират в Бюрата по труда. През октомври в рамките на кампанията "Да работиш е яко" са консултирани над 10 500 младежи. В общините Хаджидимово, Опан и Ковачевци младежката безработица е най-ниска - под 5%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Георги
    Как работят ....за без пари! И отгоре на това като подадат документи за работа, не ги взимат. Нямал стаж и някакви си оправдания .Старата песен на нов глас ....ако имаш вуйчо владика ще те уредим на работа.
  • -2
    6
    към 2 и 3
    яжте вряла попара.
  • 6
    5
    свидетел
    Много от тези младежи бяха изоставени на баби и дядовци и лели докато мама и татко превиваха гръб на полето в Гърция,Испания,Италия,Франция за да ги изхранят и облекат до 18 годишна възраст.После каквото бог дал.Заплата 950 лв. работодателя си удържа осигуривки и чисто 750/780 лв. и ? Някой и заплата не виждат че и шамари ядат по строежи,особенно по морето.Сайбии им сядат на врата и гърба.Мерят му бакшиша с око и смъкват му заплата за компенсация.Е? Как ще я караме с тези деца? Ами какво образование получиха на теория,а "ПРАКТИКА"? В кой завод? В нарязания или съборения или затворения? Я се събудете.
  • 2
    4
    джони
    Има една причина: мама и тати обгрижват младият тюфлек, и за него остава само да си бара ташаците.
  • 5
    3
    Стефан
    Има още причини. Фирмите не искат да влагат никакво време е пари за обучение на кадрите и искат те да дойдат при тях 100% обучени, което е невъзможно. Познавам млада жена в Русе с добра професия, която никой не иска да назначи, защото от време на време има слаби епилептични кризи, както и друг компютърен специалист, който поради проблеми с гръбнака му е трудно да седи дълго време седнал. Той също не може да си намери работа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари