Над 1600 студенти се записаха в Русенския университет

0
Общо 1640 студенти са се записали в първи курс
Общо 1640 студенти са се записали в първи курс

До момента 92 процента от местата за първокурсници по държавна поръчка в Русенския университет „Ангел Кънчев” са заети.

Това съобщи днес на пресконференция ректорът на висшето училище проф. Велизара Пенчева.

Общо 1640 студенти са се записали в първи курс, а местата са 1781. Останали са незаети позиции в някои от инженерните специалности. Срокът за подаване на документи е до 29 септември. За първа година ще се обучават 125 първокурсници в новооткрития филиал на университета във Видин, допълни проф. Пенчева.

Към 15 фирми са заявили желание да плащат семестриалните такси на студенти, като ангажиментът е след завършването младите хора да започнат работа в тях. Интересът на бизнеса е предимно към специалностите „Машинно инженерство” и „Земеделска техника и технологии”. Само във филиала в Разград предприемачи са заявили желание да поемат таксите на 25 студенти. Общо партньорските фирми, с които работи университетът, са над 100.

Акцент в работата на академичното ръководство и през тази учебна година ще е разширяване на международните контакти с чуждестранни висши училища. С Политическия университет в Каталуния, Испания се подготвя обучение в магистърската програма по транспортни технологии и логистика, а с Хубейския технологичен институт във Вухан, Китай – в бакалавърската програма по компютърни науки. В процес на подготовка са договори за съвместно обучение с още три висши училища – във Франция, в Китай и във Виетнам.

Официалното откриване на новата академична година в Русенския университет ще бъде на 18 септември пред сградата на Ректората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари