Над 1400 бебета са родени в Русенско през изминалата година

3
Статистиката е от трите родилни отделения в областта
Статистиката е от трите родилни отделения в областта

Статистиката е от трите родилни отделения в областта

Новородените в Русенско през изминалата година са били 1412, което е с 22 по-малко спрямо 2022-а. Бебета са проплакали в трите родилни отделения в областта, намиращи се в двете университетски болници в Русе – „Канев“ и „Медика“, както и в многопрофилната болница за активно лечение „Юлия Вревска“ в Бяла.

На фона на общия спад на раждаемостта, единствено в „Медика – Русе“ бележат ръст на ражданията с над 25%. През 2023 г. там са се родили 311 бебета, а през 2022 г. техният брой е бил 248. По традиция най-много раждания има в УМБАЛ „Канев“ – 964, а най-малко в Бяла – 137.

И през 2023 родените момчета са повече от момичетата. Момчетата са 743, а момичетата – 669. Няма как да не се отбележи, че във всяка от трите болници раждат не само жени от Русенско, но и от съседни области. Колко точно са родените русенчета през изминалата година ще се знае в края на месец април, когато данните бъдат обявени на сайта на Националния статистически институт.

За справка разликата между новородените през 2022 г. и 2021 г. на територията на региона е била над 10% или през 2022 г. се бяха родили със 170 по-малко бебета спрямо 2021 г.

По повод днешния празник – Бабинден, областният управител Данаил Ковачев присъства на тържествата в двете университетски болници в Русе. „Пожелавам Ви здраве, силна воля, късмет, усмивки и спокойствие, както и още много поводи за заслужено самочувствие и уважение. Нека се множат моментите на радост и удовлетворение! Не спирайте да дарявате с любов и уют все повече домове от региона! Въпреки предизвикателствата на времето и определено нелеката демографска ситуация, в която се намираме, не забравяйте, че именно Вие сте хората, на които възлагаме най-големите си надежди за успешен утрешен ден, защото всяко дете осмисля не само живота на родителите си, но то е и част от потенциала за развитие на страната ни“, каза Ковачев в обръщението си към медиците от лечебното заведение.

Като представител на държавната власт, той ги увери, че правителството ще продължи да има ясна визия за просперитета на България във всяка една сфера и водещ елемент от стратегическите цели ще бъде фокусът върху политиките за повишаване на раждаемостта, привличането на повече млади хора в населените места извън столицата и създаването на възможности за тяхното развитие.

Бих искал да изкажа признателност и към ръководството на „Медика“, защото заедно с Вас – лекарите, мениджмънтът на болницата доказа, че тя заслужено заема водещо място в страната, като лечебно заведение, отговарящо на най-високите европейски стандарти“, сподели още областният управител, отчитайки ключовата роля на проф. д-р Кирил Панайотов, дм и Алисе Муртезова.

Спазен бе и ритуалът най-младата акушерка от болницата Мерал Фикрет да измие ръцете на специалиста с най-много изродени бебета през годината – д-р Галина Аръшева. Преди това началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Стела Минчева приветства присъстващите.

Веднага след това Ковачев се срещна и с дежурния екип по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Канев“.

Пожелавам работата на Вас и екипа Ви от изключителни професионалисти и благородни хорда да бъде съпътствана с много положителни емоции и висока морална удовлетвореност! Нека натрупаният опит Ви помага за осъществяване на още по-високи цели и смели планове! Несъмнено за успеха на най-голямото отделение по акушерство и гинекология в областта водеща роля има и ръководството на болницата. Безспорно ключов фактор за осигуряването на отлични условия както за пациентите, така и за работещите тук, е и дейността на изпълнителния директор г-н Иван Иванов“, каза Ковачев.

Също така той пожела на лекарите и акушерките здраве, щастие, доброта и сили, с които да сбъдват мечтите на бъдещите родители, защото радостта да споделяш щастливи моменти с деца и внуци е сред най-съкровените мигове.

„Продължавайте да посрещате новия живот с професионална грижа и човешка съпричастност“, допълни областният управител. И в УМБАЛ „Канев“ бе спазен обичаят една от дежурните акушерки да измие ръцете на началника на отделението д-р Светла Христова и акушерката Красимира Антонова.

Сред гостите и на двете събития бяха кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. д-р Пламен Кангалов, деканът на факултета по здраве и здравни грижи проф. дн Николай Събев, както и Татяна Атанасова, която е председател на Регионалната колегия на българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Статистиката сочи още, че най-младата майка през 2023 г. е била едва на 14-годишна възраст. Тя е родила в УМБАЛ „Канев“. По данни на НСИ средната възраст при раждане на дете за област Русе е 29.5 години, а на първо дете 27.6 години. Тенденцията е както за цялата страна. Наблюдава се леко увеличение на възрастта сред жените при раждане на дете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Да припомним една свята...
    Нека на този ден да си припомним една голяма лекарка в нашия град, акушер-гинеколожката ДОКТОР НЕВЕНА КЕЛЧЕВА. Тази малка на ръст, но огромна по дух и благородство жена е помогнала на десетки хиляди русенки. Самият аз съм се родил на този свят благодарение на нейните умения и нейните ръца, сърце и знания. Поклон пред паметта докторке. Русенци още дъго ще те помним
  • 2
    2
    Честит Празник !
    Браво ! И все хубави бебета да се раждат в най-доброто място за живеене , а именно Перлата на Дунава Русе !
  • 3
    1
    До Статистиката за Русе
    Моля за информация, когато населението на село Нисово или Русе се увеличи с още един селянин или гражданин (в зависимост от това, къде ще се регистрира наследника на ПМ) , от най-специалната любовна двойка на селото или града (вече никой не знае, тези какви са: селяни или граждани?). Аааанадънму?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари