Над 140 студенти взеха дипломи от Висшето училище по агробизнес в Русе

1
За четвърт век съществуване учебното заведение е подготвило 25 хиляди възпитаници
За четвърт век съществуване учебното заведение е подготвило 25 хиляди възпитаници Видео: БНТ Русе

53-ма магистри и 89-вет бакалаври получиха днес дипломите си на тържествена церемония във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе.

За четвърт век съществуване учебното заведение е подготвило 25 хиляди възпитаници, съобщава БНТ Русе.

Повече от половината от тях са създали свой бизнес или са поели управлението на фирмите на своите родители.

Айлин Исмаилова от град Ветово завършва магистратура по счетоводство през тази година, но вече е станала бакалавър по аграрна икономика. Затова помага на близките си, които отглеждат зърнени култури.

Айлин Исмаилова: „Баща ми, той самия е земеделски производител. Аз му подготвях документите и затова сме избрали Земеделския колеж.”

Висшето училище в Русе е насочено към обучение на студенти от по-отдалечените от столицата райони, защото не всички родители могат да си позволят издръжката на студент в голям град – споделя ректорът му академик Димитър Димитров. В момента при тях учат 6 000 студенти. Сред бившите им възпитаници има заместник-министър на земеделието в Албания. Затова сега усилията на ръководството на училището са насочени към привличането на млади хора от българските общности зад граница.

Акад. проф. Димитър Димитров - ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите: „Ще подпишем договор там с университети и ще поемем обучението на българското малцинство в Албания, на българското малцинство в Сърбия - в Босилеград и Цариброд и още няколко такива диаспори."

За да не губят връзките помежду си, във висшето училище през тази година са учредили клуб на бившите възпитаници. Идеята е завършилите при тях студенти да се подкрепят взаимно в бизнес начинанията си.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари