Началникът на НСО: Службата не е укривала записи с полицейско насилие

0
Ген. Емил Тонев уточни, че записите са предадени на СДВР
Ген. Емил Тонев уточни, че записите са предадени на СДВР Снимка: БНТ

Ген. Емил Тонев уточни, че записите от полицейското насилие са предадени на СДВР

Началникът на НСО заяви, че службата не е укривала кадри или записи с полицейско насилие при миналогодишните протести.

Емил Тонев бе изслушан от Комисията за контрол над службите за сигурност. След заседанието обясни пред медиите, че кадрите с полицейското насилие зад колоните на Министерския съвет са били поискани от СДВР близо седмица след протеста на 10 юли миналата година. А записът е бил предаден още същия следобед. Полицията е изискала кадрите от конкретна камера, като според Тонев НСО няма други записи от случилото се зад колоните в протестната вечер, информира БНТ.

"Това, което е поискано от СДВР, това сме предали. По чл. 29 от нашия закон всички записи можем да ги предоставим на органите на националната сигурност, на обществения ред и на съдебната власт. Не съм укривал нищо, имам документи, с които мога да го докажа. Нямаме повече записи от тази дата", каза началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Началникът на НСО трябваше да отговори пред Комисията за контрол над службите за сигурност кои са хората, които службата охранява в момента, на какво основание и колко струва това на държавата. Тази информация обаче бе изнесена при закрити врата, поради тази причина началникът на НСО не я съобщи пред медиите.

По време на заседанието стана ясно, че "Има такъв народ" подготвя нов законопроект за промяна на закона за НСО. Предлага се право на охрана да имат само "тримата големи" - президентът, премиерът и председателят на парламента.

Ива Митева заяви, че трябва да бъде редуциран кръгът лица, които са под охрана на НСО, но и на тези, които ползват специализиран транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари