НА ЖИВО: Здравният министър е доволен от постигнатото до момента

0
Какви са тенденциите за разпространението на COVID-19
Какви са тенденциите за разпространението на COVID-19 Видео: NOVA

Какви са тенденциите за разпространението на COVID-19

Здравните власти дават традиционния си брифинг в четвъртък, на който отчитат тенденциите за разпространението на COVID-19 в страната.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че от Щаба са доволни от постигнатото до момента. Резултатите давали право да се прояви разумна доза оптимизъм, че властите са направили всичко правилно, но не и лекомислие, тъй като постигнатото било много крехко.

Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, в която е на Континента”, каза здравният министър, предава NOVA.

Проф. Ангелов призова гражданите да проявят разум и спокойствие. Отчете обаче раздвижване в София заради това се следи на 12-часова база всяко число и се анализира всяка тенденция. Готови са да предприемат действия, ако се наложи.

Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров, Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13 място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а най-ниска е Търговище”, заяви доц. Ангел Кунчев.

В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12 области. Според главният държавен здравен инспектор това значи, че ситуацията е добра, но тенденцията се обърна. Той прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта.

Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, подчерта Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари