НА ЖИВО: Протест пред парламента

12
Хотелиери и ресторантьори искат оставка на правителството
Хотелиери и ресторантьори искат оставка на правителството

Хотелиери и ресторантьори искат оставка на правителството

Актът на недоволство се състоя въпреки постигнатото споразумение между бизнеса и министър Владислав Горанов. Хотелиери и ресторантьори не отмениха събирането си пред Народното събрание, въпреки постигнатото снощи споразумение с Министерството на финансите.

Според него Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца. Въпреки това пред Народното събрание протест все пак има. Хотелиери и ресторантьори искат намаляване на ДДС-то. След срещата Владислав Горанов каза, че  при отлагането на Наредбата, която притеснява бранша, първите три месеца ще бъдат използвани за съвместна работа с експертите на съответните организации и  НАП. Това се прави с цел да се постигнат изясняваният неяснотите, за които претендира бизнеса.

Министърът на финансите обеща, че в следващите седмици ще бъдат проведени и срещи по отношение на режима за запечатване на търговските обекти.

"От бизнеса с любов"

Изключително интересно е да се наблюдава как оцелява Борисов.

Той кара някого от министрите си (в случая Горанов, негов ценен и последен голям бушон в сегашната итерация) да поеме шефство над предложение за непопулярна мярка и следи каква ще е обществената реакция. В случая със злополучната наредба Н-18 някакво "Сдружение на заведенията в България" пък на свой ред поема шефство над канализирането на евентуалната протестна енергия. Обявява се протест. Щом се оказва, че прекалено голям брой хора, особено от бизнеса имат интерес от такъв протест, "спонтанно самоорганизиралите се" лидери на бъдещия протест веднага се срещат с министъра и постигат разбирателство. Горанов отлага взимането на неприятната мярка с половин година... и "спонтанно самоорганизиралите се" също отлагат протеста за след половин година.

След половин година е краят на юли. Бас държа, че ако дотогава Борисов още е на власт и Горанов още му е бушон, наредбата Н-18 ще бъде възкресена... но понеже е краят на юли, протест вече няма да има. Просто, елегантно и убийствено за гражданското общество. Разбира се, всичко е по учебник. Самите "спонтанно самоорганизирали се" лидери на отменения протест са фигурирали само като преброители на диви зайци. Натрупващата се енергия беше успешно разпиляна. Тази тактика беше прилагана от Борисов и в други случаи. Той може да е простак, но играе добре ако не шах, то поне табла.

Разбира се, тази тактика или по-точно повтарянето ѝ крие рискове за Борисов - например следващия път да не сработи, ако трупащата се недоволна маса не се разотиде по втория призив на "спонтанно самоорганизиралите се" лидери, а вземе, че наистина осъществи серия протести без шефство.

(Интересно дали тази публикация ще бъде разрешена в събитието "От бизнеса с любов".)

Манол Глишев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари