НА ЖИВО: "Демократична България" обясняват защо няма да подкрепят "Има такъв народ"

0
"Демократична България" не може да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", каза Христо Иванов
"Демократична България" не може да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", каза Христо Иванов Видео: Фейсбук

"Демократична България" не може да подкрепи кабинета на "Има такъв народ"

 Това заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов след заседанието на парламентарната група на "Демократична България".

Ето какво каза те на пресконференцията:

Няма да подкрепим предложеното от Слави правителство! Накратко: не виждаме кабинет, който да гарантира дълбока промяна за България. Решението ни беше взето единодушно от органите на формациите в “Демократична България”. И заради отговорността, която съм поел пред Вас, държа и лично да споделя по-подробните аргументи зад това решение.

Не можем да подкрепим възможността ДПС отново да заплува в свои води. А точно това ще стане с “правителство на малцинството”, разчитащо на модела на плаващите мнозинства. За нас е от първостепенна важност да прекратим влиянието, на корупционните кръгове в ДПС и ГЕРБ върху управлението на държавата. Уви, фактът, че ИТН изобщо включиха ДПС в първия етап от разговорите си, както и съвместното им предложение за анкетна комисия в услуга на сарайската пропаганда бяха ясен знак.

Не можем да подкрепим състава на кабинета, предложен от ИТН, съдържащ фигури, които предизвикват повече въпросителни и съмнения, отколкото доверие. Няма как да подкрепим и напълно непознати фигури - без история, доказваща борбата им със задкулисието, без история, показваща силна обществена ангажираност, без история, доказваща, че имат личностните и професионални качества, за да носят отговорност за бъдещето на България. С огромно съжаление го казвам: България никога досега не е имала толкова слаб проектокабинет.

Няма как да подкрепим декларация, в която са уточнени взаимоотношенията между ветеринари и животновъди, но не се казва нищо за Гешев и Цацаров. Всъщност финалният текст на предлаганата от ИТН декларация дори не беше обсъден с нас. И по-лошо - съдържанието ѝ е абсолютно неприемливо: липсват срокове, механизми на отчетност и контрол, липсват и ключови за България приоритети като:

- Ангажимент за предсрочно прекратяване мандата на Иван Гешев.

- Ангажимент за конституционна реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

- Ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване мандата на Сотир Цацаров.

- Поетапно отвоюване на регулаторите от корупционните мрежи.

- Прочистване на МВР и службите за сигурност от корупционни и чужди влияния.

- Ангажимент с евроатлантическите ценности и конкретни политики по задълбочаване на нашата интеграция в ЕС и НАТО.

- Ангажимент за продължаване на модернизацията на въоръжените ни сили.

- Мерки за възстановяване на енергийния суверенитет, модернизация и либерализация на енергийния ни сектор.

- Разгърната програма за прилагне на зелени и климатични политики.

- Ангажимент с прилагане на ефективна програма за доброволна ваксинация.

- Последователна програма от мерки за борба с корупцията.

- Мерки за борба с мръсните пари и оздравяване на финансовия сектор

☑️Твърд ангажимент за присъединяване към Еврозоната.

- Изчистване на медийната среда и гарантиране на свободата на медиите.

Няма как да подкрепим правителство, без да сме наясно с управленската му програма. ИТН ни бяха обещали, че ще ни изпратят 150 страници управленска програма. Така и не я получихме.

Няма как да подкрепим поставянето пред свършени факти, липсата на реален диалог и липсата на механизъм за обсъждане и по-важни решения между ИТН и партиите, от които те очакват подкрепа. Подобен стил на управление, заедно с непрозрачното вземане на решения от ИТН не ни дава никаква гаранция, че едно бъдещо правителство би вършило конструктивна работа, съгласувана с приоритетите на подкрепящите го партии.

Не се боим от избори. Изборите са естествена и здравословна част от демократичния процес. Не са нещо, с което да оставяте да Ви плашат, но и не бива да се превръщат в самоцел на една или друга партия, търсеща да увеличи подкрепата си. За нас е важно България да получи стабилно управление на промяната възможно най-бързо. Затова и полагаме всички възможни усилия да постигнем консенсус с останалите политически играчи, които дават заявка да се борят със статуквото. Държим обаче заявките да бъдат сериозно подплатени с конкретни ангажименти и доказани с действия.

Накратко - няма как да подкрепим кабинет, за който съществуват сериозни рискове да се превърне в поредната фасада на едно до болка познато на България задкулисие. Не затова протестирахме с Вас по площадите. Не затова сте ни пратили в парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари