На прага ли сме на нова COVID вълна?

1
Броят на заразените в страната се увеличават плавно
Броят на заразените в страната се увеличават плавно

България е на прага на нова COVID вълна

Броят на заразените в страната се увеличават плавно. Най-много заболели има в София, Варна и Габрово. Столицата дори е на път отново да влезе в жълтата зона с над 100 заразени на 100 000 души.

За почти 2 месеца доктор Христов от Варна не е имал нито един пациент заразен с COVID-19.

"За последната седмица имам 7 официално доказани. От колеги се получават такива сведения също при нашите комуникации. Може да се говори, че определено имаме увеличение на случаите", заяви д-р Николай Христов общопрактикуващ лекар пред БНТ

Кривата на заболеваемостта ще продължи да расте. А повишената заболеваемост в момента експертите обясняват със спецификите на вируса и липсата на противоепидемични мерки.

"Вирусът, който става по-лесно предаваем, но по-леко протичащ и съсредоточаването през летния сезон на на много хора на определени места , много тесните контакти при липсата на каквито и да е мерки", допълни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Мерки може да има, ако броят на приетите в болница достигне стойности, заложени в Националния пандемичен план.

"И при по-леко прочитане при масово разпространение нужда от мерки ще има", добави доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Кунчев е убеден, че има заразени с коронавирус, които остават извън официалната статистика.

"Има и хора, които го карат леко и не търсят медицинска помощ", каза доц. Ангел Кунчев.

След края на извънредната епидемична обстановка личните лекари не могат да издават направления за PCR тест за коронавирус, а антигенните тестове не са безплатни за пациентите.

"Определено има спад, но хората идват и си плашат изследванията и нямат избор, кой знае какъв", заяви д-р Светлана Кьосева, вирусолог в медицинска лаборатория.

От днес на практика у нас е разрешена четвърта доза ваксина срещу коронавирус. Тя е препоръчителна за хората над 18 години, условието е да са минали поне 4 месеца от последната имунизация.

"Още около 9 часа имахме пациентка, която пожела да и бъде поставена 4-та доза. Няколко мъже имахме между 50 и 60 години.Това са просто хора, които вероятно им предстои пътуване и за това го правят", допълни д-р Светлана Кьосева.

След известно затишие и пациентите на доктор Христов започнали да се интересуват от ваксините срещу коронавирус.

"То си беше в клинична смърт буквално. На практика беше спряло ваксинирането./ Да от тази седмица започваме по-активно", заяви д-р Николай Хрисов, общопрактикуващ лекар.

Здравното министерство предвижда освен ковид ваксините електронно да се регистрират и всички задължителни имунизации. А от първи август направления за влизане в болница ще се издават само електронно.

"Пациентът няма да има нужда да носи хартиеното направление. Може да постъпи в което иска лечебно заведение, епикризата ще бъде в електронен формат", заяви доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.

За половин година здравното министерство устояло да навакса забавената от служебните правителства дигитализация в сектора коментира министърът в оставка.

"Това е един от инструментите, които ще извадят здравеопазването на светло. А всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи", каза още проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка.

Здравните власти уверяват, че болници и лекари ще имат достатъчно време да тестват направлението за хоспитализация. А до края на годината се очаква да заработи и мобилно приложение, което ще замени и хартиената рецепта за лекарства, които не са платени от здравната

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари