На кея ще правят сцени на открито и пасарелки с асансьори

0

Днес в Заседателна зала на Община Русе се проведе заключителната пресконференция по Проект „Техническа помощ в подкрепа на Община Русе за програмен период 2014-2020г. “, който е на обща стойност 1 424 864,00 лв. и е финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013.

На срещата присъстваха зам. – кметовете инж. Димитър Наков и д-р Страхил Карапчански, както и главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска и ръководителят на проекта инж. Мая Кръстева, които представиха целите, дейностите и резултатите от проекта.

Инж. Наков заяви, че реализацията на проекта за техническа помощ има важно значение за развитието на Общината, тъй като благодарение на него още в началото на новия програмен период общинската администрация разполага с готови проектни предложения.

Д-р Карапчански разясни, че макар и общата стойност на проектите значително да надвишава отпуснатите на Общината 56 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020, се очаква през 2018 г. ново преразпределяне и възможност за привличане на още инвестиции. По думите на зам.-кмета още догодина се очаква да стартират някои от одобрените проекти.  

По време на изпълнението на дейностите, 30-те проекта бяха разпределени в 4 направления – Градска среда, Образователна инфраструктура, Културна инфраструктура и Социална инфраструктура. Сред по-важните проекти в направление „Градска среда“ е реконструкцията на Крайбрежната зона, където ще бъдат изградени сцени на открито, пасарелки с асансьори за достъпна градска среда, велоалеи, панорамни площадки, детски и фитнес площадки на открито. Община Русе вече разполага и с проектно предложение за облагородяването на Парка на младежта, където ще бъдат подменени настилката и осветителните тела, ще бъдат изградени велоалеи, площадки, поливна система и „Трафик парк“ за деца.

В направление „Образователна инфраструктура“ ще бъдат ремонтирани русенски училища, сред които МГ „Баба Тонка“, СОУ „Христо Ботев“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Иван Вазов“. Предвидени са ремонтни дейности и в детски градини – ЦДГ „Пинокио“ 1 и 2 и ЦДГ „Русалка“ 1 и 2, както и изграждане на нова ясла в кв. „Родина“.

По отношение на Културната инфраструктура проектите са на обща стойност около 4,8 млн. лв. и включват ремонт на читалищата „Зора“ и „Васил Левски“, както и на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която ще бъде реставрирана и ще бъде изградено ново книгохранилище.

Социалната инфраструктура ще бъде подобрена с изграждането на нови социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи или социално слаби. В това направление ще бъде изграден и Дневен център за стари хора в кв. „Родина 1 “ и ще бъдат извършени ремонтни дейности на Комплекс за социални услуги за деца и семейства, бул. „Липник“ 14, кв. „Родина“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари