МЗ: Медицинската сестра да стане защитена професия

2
С какви мерки здравното министерство ще бори недостига на 17 000 медицински сестри
С какви мерки здравното министерство ще бори недостига на 17 000 медицински сестри

С какви мерки здравното министерство ще бори недостига на 17 000 медицински сестри

Медицинската сестра да стане защитена професия, да не плаща студентски такси през първата година на обучението си, а през последните две да получава заплата като асистент или болногледач. С тези мерки здравното министерство ще бори недостига на 17 000 медицински сестри у нас. Предложението на властите съобщи съветникът на здравния министър проф. Христо Хинков - доц. Антон Тонев, по време на представянето на изследването на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет миналата седмица, пише вестник 24 часа.

Според анализа почти 17 хиляди сестри са необходими, за да достигнем усреднените стойности за Европа. А ако трябва да се спази съотношението две сестри на един лекар, то тогава липсват 29 хил. сестри.

"За разлика от лекарската професия, където под 40% от желаещите влизат държавна поръчка, при медицинските сестри остават по 100 свободни места всяка годи на. Ако искаме да създадем стимули за тях, те трябва да бъдат още преди да започнат обучението си", заяви Тонев.

По думите му министерството ще предложи професията да бъде защитена. У нас такива са монтьор на железопътна техника, каменоделец, оператор в хранително-вкусовата промишленост.

Медицинските сестри да са освободени от студентска такса в първи курс, предлага още съветникът на министъра. "Третата мярка е в четвъртата година, която е изнесена в практиката и е насочена повече към придобиване на практически опит, да се заплаща в рамките на трудовото законодателство под формата на сестрински асистенти и болногледачи.

Нещо повече, ще поискаме това да става още от третата година. Така ще увеличим възможностите здравната система да ги обхване поне под някаква форма", обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари