Мюсюлманка помага за реставриране на църква

3

Мюсюлманка от град Пещера е един от вдъхновяващите примери за това как човек, независимо каква вяра изповядва, може да направи много за възстановяването на Божи домове. Без значение дали в тях се слави името на Аллах или на Исус. Шери Радева е двигателят на организираните в последните години благотворителни акции за реставрирането както на двете джамии в родния си град, така и на християнската църква „Света Петка“.

Заради постигнатото до момента, което като обем първоначално изглеждало немислимо за сравнително малко селище като Пещера, хората я боготворят. Мнозина са убедени, че никой освен нея не би бил способен да направи толкова много. Не само с организация за събиране на дарения, но и с огромен личен принос, разказва Дарик Радио.

В Пещера се знае, че част от нужните пари за възстановяване и на трите храма са дарени лично от Шери Радева. Тя обаче категорично отказва да говори по въпроса. Цитира принцип на мюсюлманите: „Едната ръка когато дава, другата не бива да знае“. По същата причина не цитира и имена на дарители, защото, както е казано, доброто се прави и се хвърля в морето. С типичната си скромност обяснява, че не тя, а всички пещерци заедно са се заели с възраждането на светите си места. А всичко започнало от млад ходжа, който бил истински духовен водач.

Реставрацията на малката джамия в турския квартал на града потръгва, но буксувайки заради липсата на достатъчно пари. Така ентусиастите, заели се с благородната задача, решават да търсят дарения. Обикалят от врата на врата, събират лев по лев. Своята лепта според възможностите си дават и мюсюлмани, и християни.

Макар и бавно, макар и стъпка по стъпка, кампанията завършва успешно. Назрява и идеята да бъде възстановена и по-голямата джамия. Пак млади хора започват и молят Шери да им помогне с нова акция за набиране на средства.

Този път Радева използва за благородната кауза и социалните мрежи. Пише призиви в лични съобщения до всички свои приятели. Изпраща им и снимки, от които се вижда, че джамията е като след бомбардировка. Всички пещерци, включително изселилите се в други райони на страната или в чужбина се отзовават. И не само те. Помощ идва и от хора, нямащи нищо общо с града, но усетили, че се прави нещо наистина значимо и заслужаващо подкрепа. Същевременно доброволци ходят от къща в къща. Съдействие оказват и двете кафенета в турския квартал, където почти всички клиенти, независимо от етноса си, с готовност пускат пари в касичките.

Хората се включват не само с пари. Младежи и дори деца сами отиват на обекта и искат да участват с работа.

Възстановяването на втората джамия продължава и досега с довършителни дейности. Скоро предстои официалното откриване. То е планирано за първия ден от Рамазана – 6 май. Церемонията ще бъде съпроводена с голяма молитва за здраве и късмет на всички хора с добри сърца, допринесли за невероятния успех.

Именно той кара християни да помолят Шери да помогне и за кампания за възстановяване и на камбанарията към храма „Света Петка“. Жената приема без никакви колебания. Защото съпругът й е християнин и тя уважава вярата му, а и емоционално е силно обвързана с тази църква още от детството си. Заедно с намерението пак да събира пари от врата на врата обаче привлича към каузата две свои приятелки, уважавани в местната общност – Златка Цвеева и Мария Джуркова. Те съдействат с призиви в социалните мрежи, с организиране на уникалната по рода си благотворителна фейсбук-игра „Възрожденско приключение“, а така привличат не само дарения, но и още много съмишленици.

Отново се явяват и неочаквани дарители. Например – местният фен-клуб на ЦСКА. Голяма сума осигурява и местен бизнесмен. Камбанарията вече е завършена, предстои възстановяването и на странични помещения към основната сграда на храма. За тях тепърва ще се събират пари.

Общото между трите кампании е, че в тях се включват основно хора със скромни финансови възможности, но не и богаташи. Трогателното е, че някои буквално се лишават от средства, които са им жизнено необходими, за да подкрепят идеята. Като тежко болна мюсюлманка, помолила буквално в последните си дни на този свят отец Димитър да я посети, за да му дари пари за църквата.

Любопитен факт е, че играта събира пари и за джамията, и за църквата едновременно.

Шери Радева няколко пъти подчертава, че не тя, а добрата воля на пещерци да не се делят по етноси, а да са единни в пъстрата си общност, е в основата на стореното добро.

Като съпруга на християнин за Великден шари яйца и прави традиционните сладкиши, той пък с желание помага при подготовката за големите мюсюлмански празници и също уважава вярата на жена си. Никой от двамата не се и опитва да ограничава другия. Сина си също са оставили сам да избира в какво да вярва и на кои божества да се моли.

Самата Шери признава, че има място в сърцето й и за двете религии. Влизала е в много църкви, палила е много свещи, молила се е много пъти. В трудни моменти пък неведнъж е заставала пред иконата на свети Мина в храма „Света Петка“, където е израснала. След всяка гореща молитва на това място й олеква на душата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари