МВР: ЦИК разпореди връщане на машините за гласуване в склада

0
МВР разпространи позиция във връзка с транспортирането на машините за гласуване
МВР разпространи позиция във връзка с транспортирането на машините за гласуване Снимка: БГНЕС

МВР разпространи позиция във връзка с транспортирането на машините за гласуване

Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и кметове Министерството на вътрешните работи има ангажимент да осигурява обществения ред, съпровождането на изборните материали и специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и охрана на секциите.

На 26.10.2023 г Централната избирателна комисия изпраща писмо до министъра на вътрешните работи с приложени графици за транспорт до всички СИК, в които ще се гласува със СУЕМГ. Графиците са по часове, поетапно за времето от 13:00 ч до 17:00 ч на 27.10.2023 г

На същата дата /26.10.2023 г./ постъпва второ писмо от Централната избирателна комисия до директора на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", в което пише:

Даваме разрешение разпределението на машините по всички рампи за товарене да започне от 18:00ч на 26.10.2023 г., както и експедирането, съответно приемането на СУЕМГ да се извърши едновременно от всички рампи на логистичния център в периода от 27.10.2023г до 31.10.2023 г." .

На основание горните две писма във вчерашния ден, 27.10.2023г, започна съпровождането на транспортните средства с машините за гласуване към СИК в страната. Съобразно графика екип на МВР съпровожда първия камион с машини, който напуска склада на „Карго - партнер" в 13:40 часа.

Вчера, 27.10.2023 г в МВР постъпва ново писмо от ЦИК в което се казва:

Във връзка с решение №2819-МИ от 27.10.2023г на Централната избирателна комисия Ви указваме да не се изнасят повече СУЕМГ от склада на „Карго-партнер" ЕООД, а всички изнесени машини, пристигнали в областните центрове незабавно да се приберат в склада. След прибиране в склада и на машините с инсталирана демоверсия да не се допуска внасяне и изнасяне на машини за гласуване".

Подчертаваме, че извеждането на машините за гласуване от склада и тяхното съпровождане до СИК се извършва по идентичен начин при всички избори, проведени със СУЕМГ.

Ангажиментът на МВР при транспортирането на изборните материали, в това число и СУЕМГ, е свързан само и единствено със съпровождане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари