МВР със съвети как да повишим сигурността на дома си

0
Външната защита на жилището остава основна пречка срещу набезите на крадците
Външната защита на жилището остава основна пречка срещу набезите на крадците

За да опазим личното си имущество е необходимо да предприемем превантивни мерки преди предстоящите празнични дни и началото на летния сезон, когато оставяме жилищата си без надзор за продължителен период от време.

Външната защита на жилището остава основна пречка срещу набезите на крадците

Анализът на експертите от вътрешното министерство показва, че домовите кражби се извършват предимно през почивните дни, отпуските и празниците, а предпочитани обекти са адреси на състоятелни собственици. Ето защо съветват хората да не съхраняват у дома си големи парични суми и ценности. Ако предстои дългосрочно пътуване, почивка или командировка, да не се съобщава на много хора и в социалните мрежи. За наглеждане на имота е добре да се разчита само на човек от близкото обкръжение, съобщават от МВР.

Като една от основните пречки срещу набезите на крадците остава надеждната външна защита на жилището. Експертите препоръчват обезопасяването му да включва сигнално-охранителна техника и стабилна входна врата с надеждни заключващи механизми. Прозорците и балконските врати да бъдат добре укрепени, особено ако апартаментът е на ниски етажи, и да се затварят при отсъствие на обитателите. Домът да се заключва, дори и за кратко излизане от него и в никакъв случай да не се оставя ключ на „тайно място“ навън. Допълнителна преграда пред извършителите е и контролираният достъп до входа на жилищния блок.

Друг важен момент е да се подхожда с внимание към непознати хора, които искат да влязат в имота! Под предлог че са инкасатори, доброволци за благотворителни инициативи или предлагат различни услуги, крадците могат да използват повода за проучване на обстановката и в подходящ момент да действат.

В случай, че собственик установи противозаконно влизане в дома си е необходимо незабавно да сигнализира в полицията. До идването на оперативната група в жилището не трябва да се пипа и размества нищо. Всяка конкретна информация, която полицаите впоследствие получат от потърпевшите, би била изключително полезна за работата им по разкриване на престъплението.

В своята работа криминалистите от ОДМВР – Пловдив много често полагат значителни усилия, за да установят и задържат ловки извършители на домови кражби. Припомняме и един от последните случаи, когато почти едномесечно активно разследване приключи с успех и арест на двама мъже. Сигналът за откраднати 80 хиляди лева от апартамент в жк „Тракия“ е получен на тел. 112 на 7 март, а при оглед на местопроизшествието оперативни работници от Пето РУ установили, че по входната врата има следи от взлом. Сформиран е екип от разследващи с участие и на служители от отдел „Криминална полиция“, а предприетите множество действия са осъществени под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив. Обобщението на събраните доказателства насочило криминалистите към двама техни добри познайници - 62-годишен мъж от село Болярци и асеновградчанин на 47 години, които при спецакция миналата седмица са задържани. Установено е, че двамата са се придвижвали с обявен за международно издирване микробус, а при претърсвания на адресите им са иззети различни веществени доказателства за извършеното престъпление. На мъжете е повдигнато обвинение от наблюдаващия прокурор и са приведени в ареста за 72 часа. Със свое решение на първа инстанция съдът им е наложил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари