МВР - Русе дава съвети срещу "телефенните" измами

0
Съветите целят да предотвратят нови случаи на подвеждане на възрастни хора и кражба на пари.
Съветите целят да предотвратят нови случаи на подвеждане на възрастни хора и кражба на пари.

Областната дирекция на МВР в Русе припомнят най-разпространените схеми, използвани от телефонните измамници.

Съветите целят да предотвратят нови случаи на подвеждане на възрастни хора и кражба на пари. 

Сценариите на телефонните измамници най-често са свързани с история за пострадал близък, лечение, мними печалби от томболи, награди от търговски вериги и др. 

Последните два случая са само от преди седмица, когато 81-годишна русенка "изгоря" с 1000 лева и 1000 евро, а 73-годишна жена от Две могили се раздели с 1400 лева. 

На домашния ви телефон се чува плачещ глас, остава впечатление, че е на ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекар и ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Следва бърза уговорка да предадете на трети човек (напр. санитар) парите, с които разполагате. 

На домашния си телефон получавате обаждане, че ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават ви телефонен номер, за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му”, ако заплатите определена сума. 

На домашния ви телефон се обажда лице, което се представя за ваш близък и казва, че се нуждае от определена сума за освобождаване на колетна пратка. Парите трябва да предадете на непознато лице. 

На мобилния ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира ви, че сте спечелили голяма награда или че сте определен за участие в томбола или лотария между вашата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. 

КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?

Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно). Свържете се с близки, роднини, съседи. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки. Уведомете полицейския си инспектор по местоживеене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари