МВР показа оръжията на престъпна група, продавала калашници за 3000 лева

2
Седемчленната банда е действала на териториите на София, Козлодуй и Враца
Седемчленната банда е действала на териториите на София, Козлодуй и Враца Видео: МВР

Подробности за операцията, при която е установена организирана престъпна група за незаконно държане и продажба на огнестрелно оръжие, дадоха директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

Подробности за операцията, при която е установена организирана престъпна група за незаконно държане и продажба на огнестрелно оръжие, дадоха директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и наблюдаващият прокурор Евгения Станкова, съобщава МВР.

Специализираната прокуратура и ГДБОП обявиха, че са разбили престъпна група за търговия с оръжия, която продавала автомати "Калашников" за 3000 лева, пистолети "Макаров" - за 1000 лева и патрони по 1,50 лева.

Седемчленната група е действала на териториите на София, Козлодуй и Враца. Тя е имала ясно изразен организатор и не е действала самостоятелно. В хода на работата е установено, че тяхната основна дейност е била разпространение на оръжие, което е купувано от склад, разкрит в началото на декември. Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ поясни, че членовете на групата са били в полезрението на службите от средата на 2017 година, миналата година е образувано досъдебно производство. По думите му групата е била структурирана строго йерархично и всеки участник е имал ясно фиксирани задължения, които били изпълнявани при строга конспиративност. Той уточни, че почти всички са криминално проявени, трима са осъждани за търговия с огнестрелни оръжия, а едно от лицата е с условна присъда.

Говорим за твърд криминален контингент, имат почти цялата палитра от тежки престъпления, заяви още главен комисар Спиридонов. В хода на оперативно- следствените действия са претърсени девет адреса, а във всеки един от задържаните е намерено незаконно оръжие, отбеляза наблюдаващият прокурор. Иззети са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, около 1 000 пълнителя и боеприпаси. Назначени са експертизи. В дома на един от задържаните е открит струг, на който са се заличавали серийните номера. Групата е изкупувала деактивирани оръжия, възстановявала ги , след което ги е продавала, отбеляза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Трима от членовете на групата, сред които и организаторът, са оставени в ареста с постановление на Специализирания съд, един е под „домашен арест“, а на друг е взета мярка „парична гаранция“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари