МВР и НАП ще проверяват фирмите преди да им дадат пари от Брюксел

0
Въвеждат нови правила, за да пресекат опитите за злоупотреби с европари
Въвеждат нови правила, за да пресекат опитите за злоупотреби с европари Снимка: БГНЕС

Въвеждат нови правила, за да пресекат опитите за злоупотреби с европари

При подготовката на европрограмите, а впоследствие и при мониторинга на изпълнението им, ще се работи активно с различни органи от държавната администрация. Такива са дирекцията на МВР, която се занимава с измами с европейски средства, и НАП.

Новите механизми за контрол ще се въведат след започналото разследване от Европейската прокуратура на фирми, злоупотребили със средства по ОПИК, съобщи за “24 часа” министърът на иновациите Даниел Лорер, цитиран от 24 ЧАСА.

Той отказа да коментира текущото разследване на европрокурорите. Посочи обаче, че от януари министерството си сътрудничи с разследващия орган, оглавяван от Лаура Кьовеши, и е подавало сигнали и информация за нарушения.

След другите промени са по-голямо самоучастие

на фирмите, които кандидатстват за европейски средства, и външни оценители на проектите.

Вече има такъв натрупан опит в администрациите и той трябва да бъде катализиран, заяви Лорер и подчерта, че досега у нас това не се е правило при европейските програми.

Някои от промените, които ще се въведат, вече са приложени в програмата за енергийна ефективност по механизма REACT-EU, по която малки и средни предприятия могат да се възползват от 140 млн. лева.

По нея самоучастието от страна на компаниите беше увеличено до 50%, което, по думите на Лорер, прави търсенето на финансова облага по-малко интересно.

Освен това при тази програма е направен първи опит да се въведе “каталожно обслужване” - за стоки се прави списък от предварително одобрени с техните индикативни цени, а кандидатстващите фирми просто избират от предложените варианти.

Така например по програмата за енергийна ефективност фирмите могат да изберат измежду предварително съставен списък с оборудване, който включва термопомпи, слънчеви колектори, топлообменници, компресори и др.

Този подход ще се прилага при по-опростените програми. За по-сложните ще се търсят чуждестранни оценители - експерти, учени. Това отдавна било препоръчано от Европейската комисия, но досега не се е практикувало.

“Това, което установихме до момента, е, че още от самото начало програма ОПИК е така направена, че позволява подобни злоупотреби да се случват сравнително безпрепятствено, въпреки че впоследствие са наложени санкции да бъдат върнати средствата.

В началото на ОПИК е имало малко механизми за контрол, които са позволявали неясни бенефициенти, понякога свързани лица, макар и не очевидно, да получават финансиране за неща, които не би трябвало да се финансират по програмата с много сериозен интензитет на грантовете”, каза Лорер.

“В момента сме много фокусирани какви решения да създадем, така че при следващата оперативна програма такива неща да се случват възможно най-трудно”, допълни той. Механизмите се обсъждат и с Европейската комисия, за да се заимства и от чуждестранния опит за борба с такива корупционни практики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Сетила се Мара ...
    Значи досега: кой ял-ял, кой еб@л-еб@л! Пара вече - йок!
  • 2
    1
    Bobo
    А теб Лорер и съпругата ти, която е заместник-министър, кой ще проверява че семейно сте в МС и че не крадете. Да ви ЕПМ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари