МВнР: Следим с безпокойство развитията в Северна Македония

0
Има ограничаване на правото на сдружаване на българите и в частност случващото се около името на гражданско сдружение "Иван Михайлов" в Битоля
Има ограничаване на правото на сдружаване на българите и в частност случващото се около името на гражданско сдружение "Иван Михайлов" в Битоля Снимка: Shutterstock

Има ограничаване на правото на сдружаване на българите и в частност случващото се около името на гражданско сдружение "Иван Михайлов" в Битоля

Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение "Иван Михайлов“ от Битоля. Това се посочва в позиция на МВнР.

"Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси", казват от външното ни министерство.

"Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период. Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване", се казва в позицията на МВнР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари