МВФ чертае мрачна прогноза за световната икономика

0
Световната икономика сблъсква с все по-мрачни и несигурни перспективи
Световната икономика сблъсква с все по-мрачни и несигурни перспективи Снимка: Getty Images

Световната икономика сблъсква с все по-мрачни и несигурни перспективи

Световната икономика се е озовала в буря от сътресения и несигурност, опитвайки се да се възстанови от КОВИД-19, според Международния валутен фонд (МВФ), който днес коригира към понижение прогнозите си за растежа и предупреди за много рискове, които вече са налице, предава БТА.

Световната икономика, която все още не се е възстановила от удара на пандемията и на руската инвазия в Украйна, се сблъсква с все по-мрачни и несигурни перспективи, отбеляза в блога си главният икономист ма МВФ Пиер-Оливие Гуринчас.

Многобройните рискове, упоменати от МВФ в последните му прогнози през април, започнаха да се конкретизират и светът може да се озове отново на ръба на световна рецесия две години след предишната, предупреди той.

В резултат на това се очаква световният растеж през 2022 г. да достигне 3,2 на сто, което е с 0,4 пункта по-малко, отколкото се предвиждаше през април.

Това отразява забавянето на растежа в трите най-големи икономики в света - САЩ, Китай и еврозоната - с важни последствия за световните перспективи, според Гуринчас.

Прогнозата за растежа на САЩ за тази година се е понижила с 1,4 пункта спрямо април, до 2,3 на сто заради по-слабия растеж в началото на годината и последствията от високата инфлация.

Китай е регистрирал по-сериозно от предвиденото забавяне, с прогнозиран растеж от 3,3 на сто (-1,1 пункта) заради свързаните с КОВИД-19 и влошаването на кризата с недвижимите имоти.

Прогнозата за растежа за еврозоната се е понижила само с 0,2 пункта - до 2,6 на сто заради лошите перспективи в Германия, Франция и Испания, както и поради последствията от войната в Украйна.

За сметка на това икономиката на Русия, която е изправена пред нова вълна международни санкции заради инвазията в Украйна, ще регистрира по-малък спад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    Да вярвам ли на очите си ? Русия ще регистрира по-малък спад от другите икономики, след като я напуснаха бизнеси за милиарди. И това ако не е зверско начукване, кое точно е ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари