Музикална академия „Алегра“ събира музиканти от цял свят в Русе

0

Днес, в Заседателна зала на Община Русе се проведе пресконференция във връзка с началото на тазгодишното издание на Музикална академияАлегра“.

На срещата с медиите присъстваха зам.-кметът по европейско развитие и председател на общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ д-р Страхил Карапчански, създателят на лятната академията Петър Найденов и  проф. Йоханес Шлефли – преподавател във Висшето училище за изкуства в Цюрих и главен диригент на камерния оркестър Kurpfälzisches Kammerorchester, Германия.

Д-р Карапчански заяви, че е щастлив, че в Русе за втора поредна година се провежда музикалната академия, която имайки предвид миналогодишното обещание на организаторите, през 2015 г. нивото на „Алегра“ да се повиши и утвърди. Той допълни, че се усеща желанието на русенци да се осъществяват подобни събития и въпреки отпускарския сезон е убеден в успеха на академията.

Проф. Йоханес Шлефли сподели своите впечатления от работата си тук, като каза, че музикантите от Русенска филхармония са изключително добри професионалисти и че един диригент може единствено да ги направи още по-добри.

Над 50 млади таланти от 19 държави в света пристигат в Русе, за да вземат участие във второто издание на Музикална академияАлегра“. Едно от емблематичните събития за града ни се провежда за втори път по инициатива на известния русенски музикант Петър Найденов и с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“. Целта на проявата е да стимулира развитието на младите таланти в областта на класическата музика и да популяризира този вид изкуство. С активното участие на млади творци от целия свят, събитието  допринася  за утвърждаване на визията на Русе като град с културни традиции.

Музикална академияАлегра“ стартира на 3 юли и ще продължи до 20 юли.  Програмата й предвижда майсторски класове по оркестрово дирижиране, водени от проф. Йоханес Шлефли.  Носителите на титлата Майсторство на концертни солисти Аглика Генова и Любен Димитров ще водят майсторски клас по клавирни дуа и пиано соло.  Създадено през 1995 г. в Хановер, още през първите три години от съществуването си, клавирното дуо Генова - Димитров спечелва всички авторитетни конкурси в тази категория – „Белини”, Италия (1995), Токио (1996), Музикалния конкурс на ARD в Мюнхен (1996) и „Мъри Драноф”, Маями, САЩ (1997).

В тазгодишното издание на „Алегра“ гостува и проф. Бартоломей Низол, който води класа по цигулка. Той е преподавател в Университета по изкуствата в Берн и е носител на множество първи награди от международни конкурси. В съответствие с темата е и предвидената експозиция на струнни музикални инструменти и лъкове на лютиера  Владо Тилев.

В Русе майсторски клас ще води и проф. Вим Ван Хаселт, преподавател в Университета за музика във Фрайбург. От 2009 до 2014 година той е в състава на Кралския оркестър в Амстердам, където работи с известни диригенти. 

В рамките на „Алегра" ще се състоят шест концерта.  Кулминацията ще е гала концертът в зала „Филхармония“, насрочен за 15 юли /сряда/, от 19 часа.  В него ще вземат участие русенския филхармоничен оркестър с диригент  професор Йоханес Шлефли, а солисти ще бъдат  клавирното дуо  Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Бартоломей Низол и проф. Вим Ван Хаселт. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари