Мустафа Карадайъ: Този президент или се е самозабравил, или прокарва идеята за президентска република

0
Намери се президент, който реши, че конституцията и законите нямат никакво значение
Намери се президент, който реши, че конституцията и законите нямат никакво значение Снимка: БГНЕС / Архив

Намери се президент, който реши, че конституцията и законите нямат никакво значение

Този президент като се поставя над конституцията - или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето.

Такава оценка даде лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на президента Румен Радев в декларация от парламентарната трибуна.

"Той не просто си позволи да назначи лице, което не отговоря на конституцията, а безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история", категоричен бе Карадайъ.

"За 5 г. не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия, като олицетворяващ единството на нацията. За 5 г. не можа да разбере силата на прекия избор и подкрепата на гражданите, и на избирателите", продължи той.

"Ние не се уплашихме от тоталитарната власт, от милиционери и оръжие. Независимо от преживяното, докато се борехме за човешки права и свободи и искахме с мирни протести връщане на рождените ни имена, показахме, че не искаме реваншизъм, а живот в мир, съвместно и в заедност да градим демокрацията и нашето бъдеще. Затова няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши всичко, което е създадено в последните години", настоя лидерът на движението.

"От ДПС искаме да говорим и за активните мероприятия на служебния вътрешен министър, наречени благовидно в полза на борбата с купуването на гласове. Поведението на службите на реда, акциите на полицейските служители, могат меко да бъдат наречени репресии и унижения. Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство с цел сплашване. Те са документирани. Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало. Да сплашваш, да унижаваш е приом на слабите управления. Това е ярък израз за тяхното безсилие", каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари