Мусаката скара македонци и гърци

0
Македонски готвачи настояват, че "мусаката от векове принадлежи на Македония", което шокирало гърците
Македонски готвачи настояват, че "мусаката от векове принадлежи на Македония", което шокирало гърците Снимка: Фати Камберова

След дълги години македонско-гръцки преговори, които във финалната си фаза миналата есен дори заплашиха оцеляването на правителствата в Скопие и Атина, двете страни успяха да постигнат споразумение за името на бившата югорепублика. Което трябваше да сложи и край на претенциите на македонската страна към древната история на съседите им.

Историческите спорове обаче изглежда далеч не са приключили, за което свидетелства репортаж на в. “Таймс”, предава БТА.

Изданието разказва за неотдавнашен международен панаир на храни и вино в Германия. На който участващите гърци били шокирани от македонското представяне – под плакат с надпис “Македонската кухня – вкусът на традицията” била сервирана… мусака.

На забележка на гръцки готвачи на панаира, че това е исконна гръцка гозба, македонските им колеги настоявали, че “мусаката от векове принадлежи на Македония”, пише “Таймс”.

Тези твърдения предизвикали протестна вълна на собственици на таверни и ресторанти в Гърция, които започнали масово да споделят в социалните мрежи снимки на приготвена от тях мусака, в опит да защитят гръцката й принадлежност.

На панаира македонците посегнали и на киселото мляко, което също сервирали като свой автентичен продукт.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари