Мултирезистентните бактерии - по-голяма заплаха от Ковид-19

0
Над милион и двеста хиляди души в света са умрели през 2019 от преките последици на инфекция с мултирезистентни бактерии
Над милион и двеста хиляди души в света са умрели през 2019 от преките последици на инфекция с мултирезистентни бактерии

От тях се страхуват всички болници - бактерии, на които не влияе нито един антибиотик

Подобни микроорганизми причиняват смъртта на милиони хора по света. Експертите виждат само един изход - по-малко антибиотици, пише Дойче Веле

Над милион и двеста хиляди души в света са умрели през 2019 от преките последици на инфекция с мултирезистентни бактерии. Международна група от учени съобщава в специализираното издание "The Lancet" и това, че подобна инфекция е била поне една от причините за фаталния изход в близо пет милиона случая. Резистентността - тоест устойчивостта спрямо антибиотиците - е сред най-често срещаните причини за смъртта в световен мащаб.

Най-обширният анализ досега

Екипът от учени е анализирал данни от 2019 година, събрани от специализираната литература, от болниците и различни други източници. Представеният сега анализ е най-обширният правен досега. В него са анализирани данни от 204 страни и региони, както и сведенията за 23 патогенни бактерии и 88 комбинации от бактерии и антибиотици.

За резистентност към антибиотиците се говори, когато пациентите не реагират на определен антибиотик - с други думи, когато антибиотикът не е в състояние да унищожи болестотворните бактерии. Изследването показва, че близо пет милиона смъртни случая в света са имали пряка връзка с резистентни бактерии, дори и непосредствената причина за смъртта да е била друга.

Чести случаи на резистентност при възпаления на белите дробове

До проблеми с резистентността се стига особено често при инфекции на горните дихателни пътища - например при възпаления на белите дробове. Само те водят до 400 000 смъртни случая на година. Много голям брой хора умират и вследствие на сепсис (отравяне на кръвта) и апендицит, след като въпросните инфекции не са могли да бъдат повлияни от антибиотици.

Към патогенните организми, които най-често се оказват резистентни на антибиотици, спадат ешерихия коли (Escherichia coli), стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus), стрептококус пневмоние (Streptococcus pneumoniae) и други. Само метицилин резистентните Staphylococcus aureus (MRSA) - а това са бактериите, от които се страхуват всички болници - причиняват близо 100 000 смъртни случая на година.

Да се намали употребата на антибиотици

"Тези нови данни разкриват истинския размер на проблема с резистентните бактерии и са ясен сигнал за това, че са нужни спешни действия“, каза съавторът на изследването Крис Мъри. Според него е нужна корекция в курса и стимулирането на медицински иновации, ако светът иска да се справи с проблема за резистентността към антибиотиците.

Експертът твърди, че е нужно да се предприемат действия за предотвратяването на инфекции чрез подобряване на хигиената и чрез ваксинации. Той пледира и за това да се намали употребата на антибиотици - например при вирусните инфекции, които така или иначе не се влияят от антибиотици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари