Мръсници разпространяват слухове, че Ботев е убит от българин

0
„Още тогава е установено, че Ботев е убит от един черкезин
„Още тогава е установено, че Ботев е убит от един черкезин Снимка: Канал 3

"Мръсници и гадове разпространяват слухове, че Ботев е убит от българин. Те смятат, че всички останали хора трябва да бъдат като тях. Затова и измислят тези версии, да си успокоят съвестта може би, знаейки прекрасно сутрин като се погледнат в огледалото, че са мръсници и гадове. И затова измислят тези версии."

Това каза в интервю директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с разпространяваните теории, че Христо Ботев е убит от българин, предаде Агенция Фокус.

Още тогава е установено, че Ботев е убит от един черкезин, дори той е получил награда от 25 хиляди гроша. Черкезите са снайперисти, преселени през 1863 г. от Крим и те са много точни стрелци“, посочи проф. Димитров. По думите му дори е имало спор между двама черкези кой точно е убил българския революционер, като извършителят е бил установен по знаци на куршума. „Аз се питам защо се вторачваме в малките подробности. Какво значение има кой го е убил? Няма абсолютно никакво значение“, коментира той.

Според него в четниците нямат за какво да убиват войводата си. „За пари“ казват някои. "Да, мръсниците предполагат, че парите трябва да стоят в основата. В четата няма пари. Те са изсипани на тревата в Козлодуй, още в момента, в който Ботев влиза и вижда, че няма въстание. И затова изсипва парите, тогава нямат нищо“, посочи той. Според него втората версия е, че Ботев е убит, заради недоволство от начина му на водене на четата. „За какво да го убиват? Че ги командвал неправилно? Това е втората версия. Това не е вярно. Те са тръгнали да умират предварително“, каза проф. Димитров.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари