Можете ли да разрешите тази гатанка с прекосяването на мост?

0
Готови ли сте за следното предизвикателство? Добре, започваме!
Готови ли сте за следното предизвикателство? Добре, започваме!

Готови ли сте за следното предизвикателство? Добре, започваме!

Вие и други трима души – лабораторната асистентка, професорът и чистачът - бягате от група зомбита. Имате известна преднина. Пред вас стои дървен въжен мост над гигантска пропаст.

Вие можете да преминете през моста за 1 минута.

Лабораторната асистентка – за 2 минути.

Чистачът е бавен – нуждае се от 5 минути.

Професорът е най-труден – прекосяването на моста ще му отнеме цели 10 минути.

Според изчисленията на професора, зомбитата ще ви настигнат след 17 минути. Съответно, това е времето, с което разполагате, за да преминете моста и да прережете въжетата.

За съжаление мостът може да издържи само двама души едновременно. Нещата се усложняват от факта, че навън е толкова тъмно, че едвам виждате. Ифенерът, който сте взели по пътя си, осветява съвсем мъничко.

Можете ли да откриете как всички могат да избягат навреме?

Помнете мостът може да бъде прекосен само от 2 души едновременно. Един от двамата трябва или да държи фенера, или да стои до човека с него. Който и да е от четиримата може да чака безпроблемно в тъмното и от двете страни на моста. И най-важното – всички трябва да са на отсрещната страна на пропастта, преди зомбитата да пристигнат. В противен случай някое от съществата може да стъпи на моста, докато хората все още го прекосяват, и да го счупи.

Всякакви трикове не са позволени – не можете да се прехвърлите с въже до отсрещната страна, да преплувате водата по-долу или да се сприятелите със зомбитата.

Успех!

Ето и решението:

Може и да ви се струва, че каквото и да правите, все изоставате с минута или две. Но има решение и то се крие в това да намалите максимално загубата на време вследствие на двамата най-бавни в групата. Как? Като ги пуснете заедно по моста. Не на последно място - тъй като ще трябва да се върнете няколко пъти с фенера, е хубаво това да го направи най-бързият човек измежду четиримата.

И така, вие и асистентката прекосявате моста първи. Фенерът е у вас. Естествено, ще трябва да забавите малко, за да се нагодите на нейното темпо, тъй като тя е малко по-бавна. След 2 минути и двамата сте на отсрещната страна. Тъй като вие сте най-бързи, се връщате обратно с фенера.

Изминали са само 3 минути. Дотук добре. Сега идва по-сложната част. Професорът и чистачът взимат фенера и прекосяват моста заедно. Това ще им отнеме 10 минути, тъй като чистачът трябва да забави ход заради професора. Когато достигнат отсрещната страна, ще остават само още 4 минути до идването на зомбитата, а вие все още се намирате от грешния край на моста.

Идва ред на асистентката да поеме нещата в свои ръце. Тя хваща фенера и се връща за вас. Това ще й отнеме 2 минути. Остават още 2. Точно толкова, колкото да прекосите и двамата за последен път и да срежете въжетата, миг преди зомбитата да дойдат.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари