Мощен трус разлюля Чили

0
Мощен трус разлюля Чили
Видео: YouTube

Снощи в 23.26 часа българско време (18.26 в епицентъра) се случи поредното силно земетресение край бреговете на Северно Чили, То бе с магнитуд 6.0 според Евро-Средиземноморския сеизмологичен център, 5.9 по оценките на Геоложката служба в Колорадо, съответно 5.8 според националния център на Чили.

Сеизмичният източник и този път е в пространството, активирало се на 16 март след земетресение с магнитуд 6.7, което, за щастие, се размина без щети. Активизацията е в Тихия океан в контактната област между тектонските плочи Наска и Южноамериканска, на разстояния между 60 и 85 километра (км) западно от пристанището Икике, провинция Тарапака, и на дълбочини под океанското дъно до около 40 км. Затова и последиците от 9-те афтершока с магнитуд над 5 се свеждат до безпокойство сред населението от очаквано цунами и разместване на предмети в жилищата.

Снощното земетресение е вторият по сила афтершок (силата му е приблизително както на Пернишкото земетресение у нас през 2012). Максимални сътресения от него са се проявили според Чилийския национален сеизмологичен център в Куя и Каминя с интензивност от пета степен по 12-степенната скала. В Икике, Арика, Ла Тирана, Пика, Хуара и Алто Хосписио интензивността е била от четвърта степен.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари