Можем ли да възстановим белите си дробове след COVID-19

0
Отговорът дава руски пулмолог
Отговорът дава руски пулмолог Снимка: iStock

Белите дробове на хора, преболедували COVID-19, могат да бъдат сериозно увредени. В какво се изразява и как протича процесът на възстановяване, разказа пулмологът, заслужил лекар на Русия Александър Карабиненко.

Коронавирусът е заболяване, което усложнява функционирането на дихателната система на човека и причинява увреждане на белите дробове. В целия свят вече са заразени над 7 милиона души, от които над 3 милиона са се възстановили. В Русия близо 250 хиляди са се възстановили, а някои от тях имат нови проблеми, казва Александър Карабиненко.

След коронавирусна инфекция в белите дробове се наблюдават фиброзни изменения, както след други възпалителни белодробни заболявания. Това се случва след тежка пневмония, при често изостряща се хронична обструктивна белодробна болест, при интерстициални белодробни заболявания. Хората претърпяват структурни промени, които изискват дълго възстановяване”, каза пулмологът пред РИА Новости, цитиран от БГНЕС.

Процесът на възстановяване на белите дробове след COVID-19 е подобен на този след свинския грип N1H1, който бе считан за глобална пандемия през 2009 г. Пулмологът Александър Карабиненко разказа как хората са се възстановявали тогава и как трябва да го правят сега.

Дихателната гимнастика и режим на укрепване не са противопоказни и могат да се провеждат, но всичко ще зависи от индивидуалните способности на всеки човек, който е преболедувал COVID-19, да възстанови увредения орган. Как това може да се подобри? Това може да се случи само с течение на времето. След прекаран свински грип N1H1 се наблюдавали фиброзни лезии, които продължавали година и половина до две години. Някои от белите дробове на пациенти не са се възстановили и досега “, заключава пулмологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари