Може ли Русе да бъде "Силициевата долина" в България?

0
Една група от 5-6 човека вярват в потенциала на града!
Една група от 5-6 човека вярват в потенциала на града!

В Русе преди точно една година група от млади хора създават сдружение в обществена полза.

Startup Factory е сдружение в обществена полза, което развива предприемаческата екосистема и ИТ общността в регион Русе и в България. Мисията на организацията е подпомагане на стартиращи предприемачи на ранен етап, изграждане на ключови умения, както и формиране на благоприятна инфраструктура и среда за превръщане на идеите в реални продукти с потенциал за комерсиализация.

Те са група от 5-6 човека, които имат собствени бизнес проекти и са избрали да живеят в Русе вярвайки в потенциала на града, надявайки се той да се превърне в център на младежко предприемачество.

Екипът на Dunavmost.bg имаше удоволствието да се запознае и да поговори с един от създателите на това сдружение господин Емилиян Енев.

Господин Енев какво можете да предложите на младите хора, които правят първите си стъпки в ИТ специалностите?

Ние можем да им предложим на първо място помощ при развиване и усъвършенстване на техните ключови умения. Не е реалистично да опитвате да стартирате бизнес ако нямате умения за създаване на качествени и иновативни продукти, маркетинг, управление на бизнес процеси, дизайн, продажби и др.

След това ние предлагаме на младите хора участие в нашите събития – презентации, семинари, конференции, хакатони, неформални срещи и др. Изключително важно е изграждането на общности и събирането на едно място на хората, които споделят общи интереси и цели. Така ги насърчаваме да се подкрепят взаимно в начинанията, да споделят знания и умения, да сформират екипи и да постигат повече заедно.

Много радваща е тенденцията да ни търсят ученици и студенти с предложението да организират курсове, в рамките на които да споделят наученото от тях и да помогнат на начинаещи.

Можем да предложим също достъп до менторската мрежа на Startup Factory – хора от Русе, които са постигнали значителни резултати в своята професионална дейност и са готови да споделят знания и да подкрепят млади предприемачи.

Имаме възможност да представим екипи на по-напреднал етап от развитието на продуктите си и пред инвеститори, ключови партньори и фондове.

Ако при вас дойде един току-що завършил ИТ специалист, как бихте му помогнали? Бихте ли му отделили специално внимание, бихте ли му дали насоки и съвети как може да се развива в областта, която е завършил?

Ние бихме помогнали на всеки, който се обърне към нас. Обикновено подкрепата се изразява в това член на нашия екип да отдели лично време за консултиране, напътстване, насочване към подходящи ресурси и индивидуална работа с младите хора. През последните седмици към нас се обръщат студенти от инженерните специалности на Русенски Университет, които идват напълно безплатно в нашето споделено работно пространство, гледат видео клипове, учат се да програмират и да развиват своите технически умения – под менторството на хора от нашата общност.

Предлагаме безплатно ползване на библиотека, много учебни ресурси, бърз интернет и добри условия за работа. Редовно при нас идват ученици и завършили курсовете ни, които имат нужда от консултация за проектите, над които работят. Всеки получава съвет, подкрепа и съдействие за решаване на конкретния проблем.

Има ли наистина успели русенски ИТ специалисти, които предпочитат да се реализират в чужбина? Според вас каква част от тях остават в нашия град?

Те са много, прекалено много. Веднага след завършване на средното образование най-талантливите младежи с най-голям потенциал да създават качествени продукти с висока добавена стойност напускат града ни. Те отиват или в София или в чужбина. Напускат Русе заради средата – в града нямат такива възможности за професионално развитие и образование, каквито имат на други места.

Дори не става въпрос само за доходи. Става въпроси за интересни проекти, по които да работят, работа с нови технологии, достъп до общности от професионалисти. Според мен в Русе остават не повече от 15% от хората, които се реализират успешно в ИТ, а и в други сектори. Можете да си представите какъв ефект има това върху местната икономика – тези хора създават стойност на други места, наемат персонал, там харчат доходите си и плащат данъците си.

Вие предлагате стартиране на бизнес освен в ИТ технологиите, но не се ограничавате само в тази област. В кои други области бихте помогнали на един млад човек, който има желанието и усета да стартира собствен бизнес?

Във всички сектори и области. Просто в ИТ с най-малко разходи и за сравнително по-кратък срок можете да стартирате бизнес. Например да си направите онлайн магазин. Бихме подкрепили всяка една предприемаческа инициатива – например разработка на хардуерен продукт, ръчно изработени предмети, чисто търговска дейност, интересни решения в сектора на услугите, проекти в областта на социалното предприемачество.

В какво се изразяват вашите обучителни курсове и семинари? Всеки желаещ ли може да се включи в тях?

Ние организираме редовно курсове насочени към развиване на умения, които се търсят на пазара. Тези курсове се водят от професионалисти със значителен опит, които споделят добрите практики и ноу-хау придобити след много години работа. Курсовете са отворени за всеки и в много случаи са за начинаещи. Организирали сме безплатни обучения и продължаваме да го правим. За по-продължителни курсове таксите са ни символични и всеки би могъл да си ги позволи.

На 26.03.2016 година празнувате първия си рожден ден. Разбрахме, че сте подготвили нещо специално! Обяснете ни с няколко думи как ще отпразнувате вашият празник и какво ще поднесете на аудиторията си?

Да, отбелязваме първата си годишнина и събираме съмишленици, приятели и хора, които са част от нашата общност или искат да разберат повече за нас и да се включат в нашите дейности. Поканили сме гости от Румъния и ще организираме дискусионен панел относно развитието на ИТ сектора в Румъния и предприемаческата среда там.

Искаме да представим бизнес истории, добри практики и успешни примери от северната ни съседка. Надяваме се това събитие да е първото от българо-румънски срещи, които да доведат до сближаване на ИТ и бизнес индустриите от двете страни на река Дунав и до повече възможности за хора от двете страни.

Ще представим и резултатите си от дейността през първата си една година и ще кажем какви са бъдещите ни цели. Ще има изненади за участниците – каним всички от Русе с интереси в областта на ИТ, предприемачество и стартиране на собствен бизнес да заповядат. Събитието е отлична възможност и за създаване на контакти за компании с интереси към румънския пазар.

Интересно ни е да разберем историята на един ваш успешен Startup бизнес

Успешните истории са предимно на членовете на екипа на Startup Factory. Например Мартин Панайотов (член на Управителния Съвет на организацията) развива успешен бизнес на американския пазар в областта на транспортни услуги. Няколко екипа, с които работим индивидуално, имат готови прототипи на своите дигитални продукти и скоро ще излязат на пазара.

Това са участници в организираните от нас хакатони, курсове и събития. Много е важно да се знае, че един бизнес се развива в продължение на години докато започне да носи възвращаемост и добри приходи. Ние постоянно повтаряме, че успехът е свързан с много усилия, системна и продължителна работа, постепенно усъвършенстване, изключителна упоритост и постоянство.

Резултатите от нашата дейност ще се видят в следващите 2-3 години, когато очакваме няколко бизнес проекта от нашата общност да имат пазарен успех и да стимулират все повече хора да последват тези добри примери.

Знаете, че в днешно време финансовата част на нещата е много важна за започването на какъвто и да е проект. Какъв съвет бихте дали на хората, за които това е първата пречка от осъществяването на техния продукт? И въобще какво бихте казали на всички млади хора, които искат да останат в страната си?

Парите не са най-важното нещо в началото. Вече с един лаптоп, упоритост, желание и много работа може да се стартира собствен продукт и бизнес. Самоцелното търсене на инвестиция на ранен етап дори отклонява един предприемач от неговата цел – да намери решение на реален и конкретен проблем, да предложи стойност, да идентифицира истинските си клиенти, да създаде основите на своя бизнес.

Моят съвет към такива хора е да не мислят толкова за финансирането на бизнеса, за наемането на хора, закупуване на техника и правенето на разходи. Усилията трябва да са насочени към това да разберат дали има поне 5-10 човека, които са готови да си купят техните продукти. Това става с много комуникация, лични контакти, срещи, задаване на въпроси и търсене на обратна връзка.

Много хора се хвърлят да правят продукти, като си мислят, че те ще се продадат лесно и хората ще ги харесат и купят. Обикновено не е така. Затова трябва да сте много близко до своите клиенти и до своя пазар, да слушате внимателно какво искат хората и да валидирате предварително своите идеи и хипотези – преди да хвърлите ресурси да ги реализирате. Така ще си спестите много разочарования, разходи и усилия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари