Може ли полицаите да се тестват периодично за наркотици?

1
Тодор Тодоров: Проблемът в системата е много сериозен
Тодор Тодоров: Проблемът в системата е много сериозен Снимка: кадър BTV

Механизмът за тестване на полицаите за наркотици трябва да бъде изработен без отлагане

Полицай удари патрулка пред столичното 8-о РУ, а пробата му за наркотици се оказа положителна. Катастрофата е станала тази сутрин. Полицаят, който работел в районното, не бил на смяна. Той се забил в паркиран автомобил. Колегите му го тествали, а пробата се оказала положителна за дрога, съобщава TrafficNews.bg.

В рамките на няколко дни това е втори служител от системата на МВР, заловен да шофиран след употреба на наркотици.

Преди два дни дрогиран антимафиот бе заловен да шофира ауди край село Лозен. Той се представил за служител на "Вътрешна сигурност" в МВР, за да заблуди пътните полицаи. Самият той бил неадекватен, а тестът показал наличие на амфетамини.

"Проблемът в системата е много сериозен. Често общувам с колеги в системата. Такава деморализация в служителите не съм виждал в последните 24 години. Този човек, ако взима перманентно наркотици, няма как началниците или колегите му да не са го забелязали. Сега се петнят всички служители. Ако този човек не взима постоянно наркотици, а е подтикнат заради някакво събитие към това, също е проблем. Аз още днес бих отишъл с тестове в отдела на този човек“, заяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV криминалният психолог Тодор Тодоров.

Според психолози още днес трябва да се направи тест на всички служители в Министерство на вътрешните работи, но това зависи от волята на министъра.

Възможно ли е полицейските служители да се тестват периодично за наркотици и как може това се случи?

При сега действащата нормативна уредба това е малко вероятно. Главно, защото употребата на наркотични вещества сама по себе си в България не е престъпление. Престъпления са притежанието и разпространението. И затова има няколко причини. Едната от тях е, че редица вещества, представляващи активен компонент на наркотиците, се съдържат и в легални лекарства, които могат да бъдат приемани по лекарско предписание.

На практика, ако по някаква причина полицейски служител бъде тестван и се докаже, че вследствие на употребата на наркотици е временно негоден да изпълнява задълженията си, тогава той може да бъде отстранен за определен срок по определения в закона ред. Ако служителят е заловен да шофира под въздействието на наркотици, той подлежи на наказание. Ако носи оръжие и се намира под въздействието на наркотици - подлежи на наказание. Тук обаче ключовата формулировка е "под въздействие", а не "след употреба". В Наказателния кодекс, при проверката на водачи, формулировката е сменена и наказание се налага при причинено произшествие "след употреба на наркотични вещества".

Така че евентуална масирана проверка може да докаже употреба, но не е и въздействие. Употребата на наркотици, установена пост-фактум, категорично е морално укорима, но не е наказуема при сега действащата нормативна уредба. Дори при доказана употреба, на служителя няма как да се търси отговорност, ако междувременно той не е носил оръжие, не е шофирал или не е извършил някакво престъпление.

Ако например полицейските служители са принудени да шофират, а след това им бъде направен текст за наркотици за нуждите на текста, това е подбуждане към престъпление.

В този ред на мисли, няма как тестването да бъде задължително. Подобни задължителни изследвания могат да бъдат въведени за дейности, които са източник на повишена опасност. Например в МВР такава дейност е носенето на оръжие. Но остава въпросът - какво правим с онази голяма част от състава на МВР, чиито длъжности не изискват носенето на оръжие? За тях очевидно няма подобно основание за тестване.

Така че, масово тестване може да бъде въведено едва след промени в Закона за министерството на вътрешните работи и няколко наредби.

Предвид случващото се обаче, такъв механизъм за тестване трябва да бъде изработен без отлагане. В последно време ставаме свидетели на действия на полицейски служители, нямащи нищо общо с реда и закона. Полицията прави обратното на това, което трябва да прави - защитава криминално проявени, прикрива престъпления, ескортира пияни водачи, преследва зам. кметове в цивилни коли без правно основание, бяга от произшествия и пр.

Доверието в МВР системно се руши, а освен, че МВР трудно доказва престъпленията на своите хора, в много редки случаи те стигат до прокуратура и съд. Дефицитът на бързи и справедливи наказания увеличават проблемите с престъпността и корупцията и рушат моралните ценности. Полицията е представителна извадка на обществото ни и е абсурдно да очакваме, че при мащаба, в който се газят законите у нас, можем да очакваме в системата да работят единствено честни и почтени служители. Не че такива няма, но липсата на адекватен контролен механизъм позволява на "заразата" да пълзи и да се разпространява без особени трудности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    не може, а ТРЯБВА. на случаен принцип без никакви предупреждения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари