Може ли да гласуваме с изтекли лични документи?

0
ЦИК прие решение относно гласуването за парламентарния вот на 4 април
ЦИК прие решение относно гласуването за парламентарния вот на 4 април

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение относно гласуването за парламентарния вот на 4 април

Избирателите, чиито срок на валидност на личните документи за самоличност е изтекъл или изтича в периода след 13 март 2020 г., имат право да гласуват на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка, като удостоверяват самоличността си пред секционните избирателни комисии в страната и извън страната с лична карта или паспорт, като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс.

До 27 февруари е срокът, в който ЦИК регистрира за участие в изборите партии и коалиции, на които е отказана регистрация, но съдът е отменил тези решения. ЦИК прави промени в състава на регистрирана коалиция - при излизане на партии или включване на нови.

До 17 часа на 2 март пък партиите, коалициите и инициативните комитети внасят в РИК предложенията си за кандидатски листи.

Месец преди вота пък ще бъде показан и образецът на бюлетината.

Важна дата, с която избирателите трябва да се съобразят, е 20 март. Дотогава избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, заявяват желанието си да гласуват с подвижна урна. Също до 20 март избиратели с постоянен и настоящ адрес в различни населени места може да поискат да бъде вписани в избирателния списък по настоящ адрес.

Повече за решенията относно изборите, може да откриете и на официалната страница на ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук