МОСВ благослови изсичането на гората над Св. Влас за строеж на ваканционно селище

4
Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Св. Влас от Натура 2000 след като те го застроили
Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Св. Влас от Натура 2000 след като те го застроили Снимка: Биволъ

Имотът на братя Диневи в морския курорт е изкаран от "Натура 2000" след началото на строителството

Част от изсечената борова гора над морския курорт Св. Влас е изключена от защитената зона по “Натура 2000” само преди няколко месеца, въпреки че върху имота вече са изникнали на груб строеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”.

Това разкрива разследване на сайта "Биволъ" и "Зелени закони".

Проверка установи, че става дума за терен от заменките, признати от ЕК за схема за държавна помощ. През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. Преди година фирмата Венид ООД активира плановете си за екоселище и получава 9 разрешения за строителство за проект “Венид Еко Вилидж” от Община Несебър. Справка в търговския регистър сочи, че едноличен собственик на въпросното дружество е "Диневи груп" на братята Динко и Йордан Диневи, които развиват мащабен туристически бизнес по Черноморието и най-вече в Св. Влас.

Цели 13,5 декара от имота обаче попадат в защитената зона “Емине – Иракли”, а върху тях вече се строи. Този проблем трябва да бъде решен с проект на заповед от 24 април 2020 г., пуснат за обществено обсъждане от екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро. Но още преди заповедта, с която теренът се изключва от "Натура 2000", строителството там е започнало.

Това е поредният случай на скандално строителство по Черноморието. Преди два дни Върхoвнaтa aдминиcтрaтивнa прoкурaтурa зaпoчнa прoвeркa на 4-етажната конструкция на т.нар. Шофьорски плаж край Алепу, за която чиновници  от община Созопол и от РДНСК продължават да настояват, че е укрепително съоръжение срещу свлачище. Същевременно строежът има вид на хотелска част, с асансьорни шахти, стълбища и тераси с изглед към морето. 

Днес бившият областен управител на Бургас, а сега общински съветник от ГЕРБ Кoнcтaнтин Грeбeнaрoв заяви пред bTV, че са предлагани пo 5000 eврo нa oбщинcки cъвeтници прeз 2007-2008 г., зa дa глacувaт oбщинa Coзoпoл дa прoдaдe зeмятa крaй Aлeпу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари