Мостът на Кольо Фичето край Бяла се руши

0
Държавата не намира средства да спаси паметника на културата
Държавата не намира средства да спаси паметника на културата

Мостът на Кольо Фичето при Бяла се руши. Вече години наред нито държавата, нито Общината успяват да намерят средства, за да ремонтират този паметник на културата, който близо 150 години устоява на природните стихии и бездушието на хората, съобщи БНТ.

Каменният мост, съграден от майстор Кольо Фичето, е признат е признат за архитектурен шедьовър с национално културно значение. Във времето, обаче, вятърът и водите на Янтра са му нанесли сериозни щети – основите са започнали да се подкопават, каменната облицовка са руши, появили са се пукнатини.

До 2000 година мостът над река Янтра се е водел държавна собственост, оттогава насам се стопанисва от Община Бяла. Местната администрация е правила няколко проекта за ремонта му, както и за изграждане на информационен център, но по неясни причини нито един не се е осъществил. По груби сметки за това са необходими към 5 милиона лева.

“Та се надяваме въпросният проект, който е изготвен по “Красива България”, чрез Трансгранично сътрудничество да го съживим и реализираме в бъдеще. Просто самият мост не е по силите на Общината, за да се справим”, обясни Евгени Димов – зам.-кмет на Община Бяла.

Според Константин Фичев, който е праправнука на големия възрожденски архитект Кольо Фичето, народ, който не уважава миналото си, няма как да има добро бъдеще. Освен държавата и ние самите трябва да се грижим за паметниците на архитектурата в България, смята той.

“Тези сгради, които прапрадядо ми е построил, те идентифицират националната ни същност. Именно с тях ние се отличаваме от другите народи в Османската империя по това време, което ги прави особено значими. За съжаление ние сега сме ги оставили на произвола на съдбата – повечето от тях със съвсем леки изключения. Този мост на река Янтра до Бяла не прави изключение за безхаберието, с което институциите в държавата подхождат към подобни национални архитектурни паметници”, коментира Константин Фичев.

Днес на моста на Кольо Фичето срещнахме много хора, които минавайки по пътя, се бяха отбили да го видят. Ако имаше паркинг и посетителски център, може би щяха и да се застоят.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари