Мостът край Бяла е кошмар за шофьори и пътници

1
Трагедията на "Струма" с македонско возило погреба 46 души
Трагедията на "Струма" с македонско возило погреба 46 души Снимка: TVN / Архив

Трагедията на "Струма" с македонско возило погреба 46 души

Стотици хора загинаха в автобусни катастрофи у нас през последните години, сочи черната хроника на пътните трагедии.

Последният инцидент е сблъсък между камион и автобус с 50 гръцки туристи, които се прибират от екскурзия в Румъния. Той стана във вторник на пътя Русе-Бяла, като двете превозни средства се удрят на мокър път и автобусът изхвърча в канавката. За щастие, няма загинали, като 10 души са пострадали, основно след нарязване с потрошени стъкла. Девет от тях вече са изписани от болницата, а една жена остава за лечение, пише България Днес.

Най-смъртоносната катастрофа досега бе в края на ноември 2021 г., когато 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Седем човека оцеляха, след като са успели сами да счупят стъкло в задната част на превозното средство. Близките на жертвите заведоха дело за милиони срещу България, тъй като смятат, че причина за катастрофата е състоянието на магистралата.

В челото на черната статистика е и автобус, който излетя от моста при град Бяла на пътя Русе - Велико Търново, в резултат на което десетки хора загубиха живота си. На 7 април 1993 г. там загинаха 29 души, основно румънци и украинци. Те пътуват от Букурещ за Истанбул с автобус на турската фирма "Али Баба". Рейсът, в който има 46 души, е застигнат от тежкотоварен автомобил "Шкода Европа". В момент на изпреварване срещу камиона идва друг автобус - "Чавдар". Камионът притиска с ремаркето си турския автобус, който полита през перилата на моста в реката от около 20 метра и пада във водата на тавана си. Причинилият катастрофата шофьор Петър Комитов получава присъда от 6 години затвор и 3 години лишаване от право на управление.

На същото място смъртта си намериха и други 18 души. На 8 декември 2006 г. автобус падна от моста над река Янтра, след като е блъснат от товарен камион. Разследващите установяват, че неизправност в камиона и лошо шофиране са довели до катастрофата. Шофьорът на камиона - Синан Алиев, получава присъда от 10 години лишаване от свобода и 12 години забрана да шофира, но е пуснат предсрочно от затвора.

Отново 18 души губят живота си при катастрофа с автобус край Ямбол навръх Спасовден. Трагичният инцидент става на 28 май 2009 г. в местността Бакаджик, където стотици хора прииждат за голям събор на тракийските дружества. В неизправния автобус "Чавдар-Сетра" пътуват 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Докато шофьорът обръща по наклонен баир, спирачките отказват. Оказва се, че вместо с важни резервни части автобусът убиец е "ремонтиран" с гвоздей, тел и монета от 5 стотинки, установява по-късно експертизата. Въпреки това превозното средство е преминало успешно технически преглед в пункт в Елхово.

За смъртта на пътниците са обвинени собственикът на автобуса Слав Славов и шофьорът Господин Господинов. Те получават по 10 г. затвор, но шофьорът умира в килията, преди да излежи присъдата си.

Цели 20 са жертвите на инцидента край Своге от 25 август 2018 г., когато рейс излезе от пътя и падна в дере. Според разследването катастрофата се дължи на ремонта на пътя и лошото качество на асфалта в участъка. Затова пред Темида освен шофьора на автобуса Григор Григоров са изправени още петима души, сред които и двама бивши шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

На фаталния петък, 13 април, пак през 2018 г., става катастрофа с автобус на АМ "Тракия" край Вакарел в посока София. Там лек автомобил удря странично рейса, който се обръща в канавката. Загиват шестима. На пожарникари им се налага да режат ламарини, за да извадят ранените. За причинена смърт по непредпазливост пред съда е изправена шофьорката на автомобила Цвета Таскова. Според обвинението тя не е осигурила достатъчно странично разстояние между колата си и рейса. Младата жена получи наказание от 4 г. затвор.

Осем души умират през 2011 г. при жестока катастрофа на автомагистрала "Тракия" при разклона за Карлово. Около 1 ч. след полунощ рейс, пътуващ за Бургас, се удря в крайпътната мантинела, обръща се и се самозапалва. На място загиват шестима, а други двама - в болница.

През август тази година сръбски автобус с около 50 пътници, предимно деца, се преобърна на магистрала "Тракия". За щастие, жертви нямаше, а на 40-годишния сръбски шофьор беше повдигнато обвинение за причиняване на средни телесни повреди по непредпазливост.

Една от най-страшните трагедии застигна България на 4 април 2004 г., когато в сръбската река Лим загинаха 12 деца от Свищов. Инцидентът става на остър завой край сръбското село Гостун. Автобусът, в който пътували 34 ученици и 16 възрастни, внезапно излита от пътя. Шофьорът Илия Измирлиев не успява да овладее тежката машина и тя полита в 15-метрова пропаст.

Водачът получава 4 г. затвор при лек режим за причиняване смърт по непредпазливост. Той излиза от килията през 2010 г., но седем години по-късно умира зад волана. Докато шофира на пътя Смолян – Пампорово, му прилошава, издъхва на място и се забива в крайпътна мантинела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Indianec v BG
    Скъпи журналисти-списвачи, Стига сте писали сводки, а тръбете за държавното безхаберие и незаинтересованост. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари