Москов ощетил министерството с 325 хиляди лева

0
Той е обвинен в 3 престъпления
Той е обвинен в 3 престъпления Снимка: БГНЕС

Зам.-шефка на спецсъда ще решава делото на бившия здравен министър.

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов е ощетил министерството с 325 хил. лв., подкопал и доверието в него след бартер на ваксини от Турция, пише 24 часа.

С тези основни изводи Софийската градска прокуратура предаде на спецсъда Москов. Той е обвинен в 3 престъпления. Заедно с него подсъдими са тогавашният му заместник Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини “Бул Био”.

Делото по случая започна след разследване на журналистката Валя Ахчиева в предаването “Открито” по БНТ.

Скандалът с внесените от Турция ваксини “Пентаксим” и “Еувакс” и износа на БЦЖ гръмна в началото на 2016 г. Заради Москов прокуратурата привика почти всички министри от кабинета “Борисов 2” на разпит. Те обясняваха в Столичната следствена служба на бул. “Монтевидео” как е взето решението за бартера.

Ваксината “Еувакс Б” пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена за ползване у нас. Министерството тогава обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. Като част от договорката с Турция България се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, произвеждани у нас. Вносът се наложи тогава заради системни проблеми с доставките, които се задълбочиха през пролетта на 2015 г.

Първото обвинение на Москов, което е за престъпление по служба, гласи, че през юли 2015 г. приел като дарение от Турция ваксини “Пентаксим” и “Еувакс Б”, които не са разрешени за ползване у нас. Според прокуратурата от това настъпили щети за над 325 000 лв. от платен ДДС за ваксините.

Освен това било създадено недоверие във възможността на Министерството на здравеопазването да контролира лекарствената политика, твърдят прокурори.

Ваксините, които България дари, са произведени от държавното дружество “Бул Био” и министерството е трябвало да му плати над 440 000 лева, изчисли прокуратурата. Задължението обаче отпаднало, след като бил сключен договор за дарение, с който фирмата дава ваксините на министерството. Заради това Москов е обвинен, че в съучастие като помагач е улеснил сключването на тази неизгодна сделка.

Третото обвинение на Москов е за безстопанственост. На 27 ноември 2015 г. той превишил властта си и използвайки положението си и служебната зависимост на управителя на “Бул Био” Любомир Димитров, анулирал задължение на министерството към дружеството. Това станало чрез сключване на договор за дарение, по силата на който фирмата дарила на ведомството 5 милиона дози ваксина срещу туберкулоза. В действителност на 13 май 2015 г. министърът изпратил на дружеството писмо, с което му възложил производство на ваксини БЦЖ. Те уж били за нуждите на страната.

Производстве- ните разходи били 413 370 лв.

След производството им през септември 2015 г. ваксините били изнесени за Турция, а управителят на дружеството поискал здравното министерство да плати разходите. Но Москов използвал служебното си положение и представил на управителя Димитров договор за дарение. По силата на него “Бул Био” дарявало на министерството изнесените за Турция ваксини. Така задължението било анулирано, а за дружеството настъпила щета за 413 370 лв. По делото са събрани над 100 тома материали

“Не разбирам къде е моето финансово прегрешение. Вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн., и сме дарили нещо за 400 хил.”, каза Москов, когато му повдигнаха обвинение. Той е на мнение, че е защитил държавния интерес.

Делото в спецсъда ще се гледа от състав, председателстван от зам.-шефката на спецсъда Мариета Неделчева.

Валя Ахчиева: Нашата цел беше родителите да са наясно откъде идват ваксините за децата им

Получих сигнала от личен лекар, казва тв журналистката, след чието разследванетръгна скандалът МИТЬО МАРИНОВ

- Кой ви даде информацията за турските ваксини, които се превърнаха в обект на вашето разследване, г-жо Ахчиева?

- Бях сигнализирана от един личен лекар, който ми представи опаковка на “Пентаксим”. Това е петкомпонентната ваксина, която била доставена от Министерството на здравеопазването на джипитата, за да бъде поставена на бебета. Впечатление направило упътването на турски език. След като и родителите се притеснили, джипито ми показа ваксините, за да разберем какво се случва. Защо упътването е на турски език, защо пише, че “Пентаксим” е произведена в Турция? Тръгнах оттам. Това беше преди 2 г. - през септември 2015 г.

- Какво последва след излъчването на първото ви разследване?

- Ние направихме поредица от разследвания за последната година и половина. Най-напред беше за вноса на турските ваксини в България във връзка със споразумението между България и Турция за бартер на ваксини. След разследването за “Пентаксим” много от зрителите започнаха да ни пишат и да изпращат материали по темата. Наши източници от държавната фирма “Бул Био” ме сигнализираха с тревога как тръгват за Турция пък българските БЦЖ (против туберкулоза) ваксини. Така реализирахме и втората част на разследването ни. Открихме един фалшив сертификат и договор за дарение, подписан от Любомир Димитров.

Това на практика е една неизгодна сделка. След това зрителите ни подаваха още и още информация. Така стигнахме до разследването за ваксината “Тетадиф” - за над 1000 голи ампули, които се произвеждат нерегламентирано в производствената база на “Бул Био” в “Люлин”.

- Доволна ли сте от резултата?

- Това, което ме удовлетворява е, че всяка дума, всеки факт, който сме представили, са потвърдени от прокуратурата и са се превърнали в обвинения. На практика има петима обвинени, сред които министър и зам.-министър

- Каква беше главната цел на разследването ви?

- Да се стигне до истината, защото в България се внасят неразрешени ваксини. Турция не е член на Европейския съюз и ваксините не са минали изпитанията на европейска лаборатория.

На практика цялото споразумение между България и Турция нарушава закона. То не е направено по нито един от трите законови начина. Точно това беше нашата цел. И още след първото разследване имаше мълниеносен резултат. Върховната административна прокуратура през декември спря “Пентаксим” и “Еувакс”. Това беше нашата цел - да бъдат наясно родителите откъде идват ваксините за децата им и кой е погазил закона.

- Очаквахте ли да се стигне до съда след вашето разследване?

- В нито един момент не съм се съмнявала, че това ще се случи, след като беше образувано досъдебното производство. Трудностите бяха до образуването на производството. Разследването беше иззето от ДАНС още преди да бъде излъчено. После Върховната касационна прокуратура контролира тази проверка, докато се стигне до април 2016 г., когато Софийска градска прокуратура реши, че трябва да се образува досъдебно производство.

Сега всички очакват какво ще реши съдът и какви показания ще дадат свидетелите. Очаквам от съдебната зала да излязат и още много любопитни и дори изненадващи факти.

- Вие разпитвана ли сте като свидетел по делото?

- Първа. Съвсем в началото. Когато втората част на предаването “Открито” трябваше да излезе на 17 декември, на рождения ден на Петър Москов, БНТ не го излъчи. Аз тогава подадох сигнал до прокуратурата, като представих моя сценарий на неизлъченото предаване. Според член 205 от Наказателния кодекс всеки, който установи нарушение на закона, е длъжен да сигнализира. Тъй като аз бях убедена, че БЦЖ ваксините са заминали с фалшив сертификат за Турция, а това по закон е престъпление, сигнализирах. Тогава бях разпитана и се образува досъдебното производство.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари