Москов иска по-високи цени за храни като сол, захар, кофеин

0
Москов: Тези храни трябва да бъдат обложени допълнително с акци
Москов: Тези храни трябва да бъдат обложени допълнително с акци

Готови са законовите промени, с които се въвежда данък върху вредните храни. С него ще бъдат облагани всички храни и напитки, съдържащи нездравословни дози сол, захар, трансмастни киселини, кофеин. Това съобщи здравният министър Петър Москов. По думите му предстои проектът да бъде публикуван за обществено обсъждане.

Между 150 и 200 млн. лв. се очаква да бъдат годишните приходи от данъка върху вредните храни, ако ставката е 10%, са изчислили в МЗ. На етикетите ще бъде указано, че стоката не е полезна за здравето, така че човек да е наясно знае си купува.

„Става въпрос за храни с доказано вредности като сол, захар, кофеин. Тези храни по предвидения проектозакон трябва да бъдат обложени допълнително с акциз. Предвижданията са, че това ще доведе до приход от 150 - 200 млн. лв., които ще влязат в профилактика, в превенция. Основното е тези продукти, които нашите деца най-често ползват, да бъдат маркирани по специфичен начин и да има публична яснота за това, че са вредни. Когато има ясен знак, че това е вредно, то някак си получаваме и възпитанието да не го купуваме, защото го пише", разясни идеята д-р Москов.

В края на годината ще обявим общо договаряне на скъпоструващи лекарства заедно с Румъния. Обединявайки се, двете държави ще договарят по-големи количества медикаменти, което се очаква да понижи цената им, обяви пред Дарик Москов.

Амбицията била пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави.

"Когато в момента в България или Румъния влиза определен медикамент, той постига определена цена. Защото има определено количество хора, които се нуждаят от него. Фирмата си прави сметката и слага цена. Ако не й харесва тази цена, този медикамент не влиза. Или изнудва държавата заради относително по-малкия пазар. Когато обединим и разширим това сътрудничество и няколко държави от нашата черга да могат да кажат на фармацевтичната фирма „Ние заедно за 20-30-40-50 милиона пазар, искаме да договорим това лекарство. Затова държавите трябва да могат да отговорят съвместно на такъв натиск на индустрията”, обясни Москов.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари