8 храни, чийто срок на годност никога не изтича

0
Медът е наричан единствената храна, която наистина трае вечно, ето кои са другите
Медът е наричан единствената храна, която наистина трае вечно, ето кои са другите

Медът е наричан единствената храна, която наистина трае вечно, ето кои са другите

Консервите с риба тон и сушените плодове ще издържат доста дълго време в килера ви, но ако искате храни, които наистина ще издържат дълго време, посегнете към един от тези шампиони по издръжливост, съветва Actualno.com.

1. БЯЛ ОРИЗ

Изследователите са установили, че белият ориз запазва съдържанието на хранителни вещества и вкуса си в продължение на 30 години, когато се съхранява в безкислородни контейнери при подходяща температура. Кафявият ориз не издържа толкова дълго заради естествените масла, които се намират в слоя му от трици.

2. МЕД

Медът е наричан единствената храна, която наистина трае вечно, благодарение на вълшебния си химичен състав и ръчната работа на пчелите. Нектарът от цветята се смесва с ензими в пчелите, които го извличат, което променя състава на нектара и го разгражда на прости захари, които се отлагат в пчелните пити.

Действието на ветрилото от крилата на пчелите и ензимите от стомаха им създават течност, която е едновременно силно киселинна и с ниско съдържание на влага - наистина негостоприемни условия за развитие на бактерии. Преработката и запечатването на меда също допринасят за неговата безкрайна трайност.

Въпреки ниското си съдържание на влага, захарите в меда са хигроскопични, което означава, че поемат влага от въздуха. Когато затопленият и прецеден мед се запечата правилно, влагата не може да се абсорбира и медът остава завинаги същият. Смята се, че най-старият буркан със сладкото, откриван някога, е на 5500 години.

3. СОЛТА

Като се има предвид, че натриевият хлорид е минерал, който се взема от земята, нейната трайност не бива да ни изненадва. От векове тя се използва и като средство за консервиране на други храни,тъй като премахва влагата. Солта в шкафа ви обаче може да не е вечна. Експерти посочват, че добавянето на йод към трапезната сол намалява срока на годност, така че ако на опаковката ви пише йодирана сол, очаквайте тя да издържи само около 5 години.

4. СОЕВ СОС

Изглежда, че консенсусът е, че това зависи от вида и от това какви добавки използва конкретната марка, но когато е оставен неотворен, соевият сос ще издържи много дълго време. Дори и след като е бил отворен, солената подправка може да се запази с години в хладилника ви.

5. ЗАХАР

Както и при другите продукти от този списък, начинът на съхранение, който използвате за захарта, определя дали можете да я запазите завинаги. Прахообразната и гранулираната захар е най-добре да се съхраняват в херметически затворени съдове, за да се запази влагата. Търговците на дребно са длъжни да поставят печати с дати върху торбичките, но производителите твърдят, че дори втвърдената кафява захар е годна за консумация, след като е омекнала.

6. ЧИСТ КЛЕНОВ СИРОП

Експерти споделят, че чистият кленов сироп, заедно с други търговски захари (като мед и гранулирана захар), са продукти с неопределен срок на годност "поради устойчивостта им на микробен растеж, включително плесени". Те също споделят, че неотвореният кленов сироп ще издържи вечно, но също така предоставя на потребителите инструкции в случай на поява на плесени: "Ако на повърхността се образува безвредна плесен, просто оставете сиропа да заври леко, оберете повърхността, изсипете в чист съд и съхранявайте в хладилник."

7. МЛЯКО НА ПРАХ

Вкусът не е толкова добър, но една от основните причини за съществуването на млякото на прах е, че то издържа по-дълго. Освен това е по-лесно за транспортиране и съхранение от прясното мляко.

8. ТВЪРД АЛКОХОЛ

Изхвърлете сметановите ликьори, но винаги можете да запазите запас от твърд алкохол. Макар че ароматите почти сигурно ще се променят заради окисляването, а в отворената бутилка може да липсват няколко милилитра заради изпаряването, спиртните напитки ще могат да се пият, докато има кой да ги изпие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари